Schimb de experienţă ediţia a 3-a la Ojdula

În cadrul proiectului United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate am organizat zile deschise într-o formă de schimb de experienţă în data de 24 noiembrie 2016 la Ojdula.

Întâlnirea din Ojdula era ultima staţie dintre cele trei zile deschise organizate în cadrul proiectului, primele două întâlniri fiind în comuna Pănet şi Şimoneşti în datele de 10 şi 17 noiembrie 2016. Participanţi au fost reprezentanţii autorităţilor locale din cele trei comunităţi şi reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor interesaţi în intervenţie socială. 

Începând de la ora 11 participanţii erau primiţi la sediul Primăriei Locală unde programul s-a pornit cu o scurtă prezentare a comunei şi prezentarea rezultatelor echipei locale precum şi planurile pentru viitor. După prezentaţie am plecat la o plimbare. Prima staţie era centrul turistic local unde ne-au aşteptat cu o mică expoziţie din produse de artizanat locale pregătite din pânză şi pănuşă. Am continuat plimbarea cu vizitarea grădiniţei unde se află biroul echipei locale a proiectului unde se desfăşoară sesiunile în grupuri pentru tineri din comunitatea de romi. 

De la grădiniţa am plecat la cartierul Kishilib unde locuiesc romi. Aici am vazut podul renovat care era realizat printr-o acţiune de clacă a comunităţii de romi ci srpijinul primăriei locale şi a echipei de proiect. De aici am ajuns la „Porond” care este spaţiul central a comunităţii aici întâlnesc cel mai des locuitori cartierului şi aici este aşezat panoul – solicitat de comunitatea de romi – pe care se pun anunţurile şi informaţiile importante.  

De la Porond am vizitat biserica catolică şi cele două case de rugăciune penticostar (cea română şi maghiară). Aici preotul şi parohii ne-au povestit despre structura religioasă a comunităţii şi viaţa zilnică a locuitorilor. 

După plimbarea în Kishilib am vizitat şcoala centrală unde se desfăşoară activităţile de dezvoltare pentru copii.

(Pápay Kamilla)