Schimb de experienţă în comuna Pănet

În cadrul proiectului United Netwoks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate am organizat  o zi deschisă în comuna Pănet. Acest eveniment era organizat într-o formă de schimb de experienţă în comuna Pănet în data de 10 noiembrie începând de la ora 11. Ideea evenimentului zilei deschise a venit în luna august când – tot în cadrul proiectului – am organizat un seminar la Odorheiu Secuiesc cu un specialist din Norvegia. La această întâlnire participanţii respectiv reprezentanţii autorităţilor locale, reprezentanţii organizaţiilor civile şi alte persoane interesate ne-au atras atenţia că ar fi de folos să vizităm împreună pe cele trei localităţi unde se petrec activităţi de intervenţie. 

Polgármesteri Hivatal, Bodó Előd Barna polgármester

Cu ocazia acestui schimb de experienţă comuna Pănet a fost primul care găzduit oaspeţii din comunele Şimoneşti şi Ojdula pentru a prezenta situaţia comunităţii şi munca în comunitatea marginalizată. 

Începând de la ora 11 dl primar Bodó Előd Barna a prezentat pe scurt comuna şi viaţa locuitorilor comunei precum şi rezultatele obţinute în ultimele patru luni de când se află în postul de primar. El a reflectat pe planurile sale în domeniul problemelor sociale prezentate în comunitate, respectiv şi-a prezentat condiţiiloe şi posibilităţile de colaborare cu echipa locală pentru gândirea comună şi rezolvarea problemelor identificate. După prezentarea ţinută de către dl primar colegii din Pănet au prezentat rezultatele obţinute în urma facilitării comunitare şi instituţionale. La întâlnire participanţii au discutat despre probleme similar în cele trei localităţi de intervenţie referitoare la probleme sociale menţionate. În discuţie s-a implicat directorul şcolii, preotul reformat, primarul, viceprimarul, referentul social, profesorii, mediatorii şi colegii din proiect. 

Óvóda

Momentul culminant al întâşnirii era vizitarea satelor Cuieşd şi Hărţău unde se desfăşoară munca de intervenţie locală. La grădiniţa din Hărţău d-na educatoare a povestit despre programul intercutural de vară şi despre programe tematice organizate lunar pentru copii. 

După vizita de teren participanţii au rezumat concluziile şi au pornit spre acasă. 

(Bartha Zsuzsa)