Seminar regional

Caritas Alba Iulia în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și DGASPC  Mureș, Harghita și Covasna a pornit în mai 2015 proiectul ”United Networks – inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate. Pe 23 septembrie 2015 a avut loc un seminarul în Odorheiu Secuiesc în cadrul proiectului.

Poze aici

Un element important al proiectului este cercetarea cuprinzătoare de către Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai a localităților defavorizate din cele trei județe din punct de vedere social, educațional, economic etc., totodată  evaluarea posibilelor resurse, care pot fi folosite pentru  dezvoltarea comunității.

O altă misiune a proiectului este să adune participanții rețelelor care se ocupă de un teritoriu al incluziunii sociale și cu ajutorul gândirii comune de a elabora posibilități noi.

Programul seminarului a fost dedicat acestor două aspecte. În prima parte a evenimentului  reprezentații  proiectului și a celor trei județe au salutat participanții, apoi Raţ Cristina, lectorul Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai și  Andrada Tobias asistent cercetare au prezentat rezultatele cercetării (le puteți găsii printre atașamente, să le folosiți numai informativ).

În a doua parte a zilei participanții putea să aleagă între trei work-shopuri:

  1. Datele ca instrumente de dezvoltare locală inclusivă:

Și dacă știm cu toții că rezultatele statistice nu sunt exacte, avem nevoie de cercetări. Aceste rezultate de cercetare trebuie să fie punctul de pornire a planului de dezvoltare locală și a servi ca bază la elaborarea strategiilor locale și județene

  1. Strategii participative de dezvoltare locală:

Participanții au ajuns la concluzia că:

  • Comunitatea trebuie să fie deschisă la procesul de;
  • Comunitatea să poată identifica problemele și nevoile;
  • Pe lângă strategie trebuie să fie identificate principii, tendințe și plan de acțiuni în ceea ce privește  execuția;
  • La baza fiecărui proiect trebuie să fie o echipă puternică;
  • Pentru sustenabilitate și claritate e foarte important monitorizarea continuă
  1. Intervenţii sociale pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate: experienţe locale

Au fost prezentate două proiecte de succes, servind ca un exemplu bun. Papp Adolf a prezentat proiectul de succes din Őrkő, județul Covasna. A urmat Adorjáni Júlia și a prezentat proiectul din Patarât, județul Cluj. Un rezultat important al acestui proiect este Asociația romilor, care a fost prezentat de președintele acestuia.

Seminarul s-a terminat cu rezumatul concluziilor de la workshopuri și  masă de prânz.  

La eveniment, participanții au fost  salutați de:

•             Dr. Márton András, director Caritas Alba Iulia;

•             Szabó Árpád, vicepreședinte Consiliului Județean Mureș;

•             Elekes Zoltán, director DGASPC  Harghita;

•             Vass Mária, director DGASPC  Covasna;

Proiectul a fost prezentat de Ludescher László, manager proiect, director Caritas –Asistență Socială;

Rezultatele de cercetare au fost prezentate de Raţ Cristina, , lectorul Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai.

Organizatorii vor să mulțumească și cu acest prilej participanților!