Seminar regional
Caritas Alba Iulia în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și DGASPC Mureș, Harghita și Covasna a pornit în mai 2015 proiectul ”United Networks – inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate. Pe 23 septembrie 2015 a avut loc un seminarul în Odorheiu Secuiesc în cadrul proiectului.
Poze aici
Un element important al proiectului este cercetarea cuprinzătoare de către Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai a localităților defavorizate din cele trei județe din punct de vedere social, educațional, economic etc., totodată evaluarea posibilelor resurse, care pot fi folosite pentru dezvoltarea comunității.
O altă misiune a proiectului este să adune participanții rețelelor care se ocupă de un teritoriu al incluziunii sociale și cu ajutorul gândirii comune de a elabora posibilități noi.
Programul seminarului a fost dedicat acestor două aspecte. În prima parte a evenimentului reprezentații proiectului și a celor trei județe au salutat participanții, apoi Raţ Cristina, lectorul Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai și Andrada Tobias asistent cercetare au prezentat rezultatele cercetării (le puteți găsii printre atașamente, să le folosiți numai informativ).
În a doua parte a zilei participanții putea să aleagă între trei work-shopuri:
- Datele ca instrumente de dezvoltare locală inclusivă:
Și dacă știm cu toții că rezultatele statistice nu sunt exacte, avem nevoie de cercetări. Aceste rezultate de cercetare trebuie să fie punctul de pornire a planului de dezvoltare locală și a servi ca bază la elaborarea strategiilor locale și județene
- Strategii participative de dezvoltare locală:
Participanții au ajuns la concluzia că:
- Comunitatea trebuie să fie deschisă la procesul de;
- Comunitatea să poată identifica problemele și nevoile;
- Pe lângă strategie trebuie să fie identificate principii, tendințe și plan de acțiuni în ceea ce privește execuția;
- La baza fiecărui proiect trebuie să fie o echipă puternică;
- Pentru sustenabilitate și claritate e foarte important monitorizarea continuă
- Intervenţii sociale pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate: experienţe locale
Au fost prezentate două proiecte de succes, servind ca un exemplu bun. Papp Adolf a prezentat proiectul de succes din Őrkő, județul Covasna. A urmat Adorjáni Júlia și a prezentat proiectul din Patarât, județul Cluj. Un rezultat important al acestui proiect este Asociația romilor, care a fost prezentat de președintele acestuia.
Seminarul s-a terminat cu rezumatul concluziilor de la workshopuri și masă de prânz.
La eveniment, participanții au fost salutați de:
• Dr. Márton András, director Caritas Alba Iulia;
• Szabó Árpád, vicepreședinte Consiliului Județean Mureș;
• Elekes Zoltán, director DGASPC Harghita;
• Vass Mária, director DGASPC Covasna;
Proiectul a fost prezentat de Ludescher László, manager proiect, director Caritas –Asistență Socială;
Rezultatele de cercetare au fost prezentate de Raţ Cristina, , lectorul Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai.
Organizatorii vor să mulțumească și cu acest prilej participanților!