Alte programe
Grup de suport în vederea sprijinirii/educării familiilor persoanelor cu dizabilități
Activitățile cu frecvenţă lunară oferă posibilitate părinților de a discuta despre problemele, dificultățile, frumusețile vieții lor. Programul contribuie la susținerea resurselor personale, dezvoltare personală. Proiectul funcționează în care sunt implicați diferiţi specialiști (medic, avocat, psihopedagog, specialist în igiena mentală).
Conferință – Împreună pentru cei cu dizabilități
Începând cu anul 2007, anual organizăm conferința pentru specialiști, pedagogi, familiile persoanelor cu dizabilități și persoanele interesate.
Cei interesați pot participa la diferite ateliere, prelegeri, mese rotunde, workshop-uri legate de tema dizabilității: dezvoltarea persoanelor cu deficiențe, drepturile lor, sănătate mentală, persoane cu deficiență în familie, educație alternativă, integrare socială.
Co-organizatorii evenimentului ”Asociația psihopedagogilor maghiari din România”, din anul 2013, ”Uniunea cadrelor didactice maghiare din România” și ”Casa corpului didactic Apáczai Csere János” din anul 2014.
Scopul conferinței este de a facilita dialogul între specialiștii, și/sau între asociațiile și instituțiile care se ocupă cu persoanele cu dizabilități, așa fel contribuirea la ridicarea nivelului de trai al acestor persoane.
Psihopedagogul călător
Programul ”Psihopedagogul Călător – reabilitare la domiciliu” oferă consiliere în logopedie, psihopedagogie, psihologie copiilor cu cerințe educaționale speciale și familiilor în casa lor, în mediul în care trăiesc.
Programul este un răspuns la necesitățile familiilor care au în îngrijire copii cu dizabilități şi trăiesc în localități izolate și departe de Miercurea Ciuc, au resurse financiare limitate și nu au acces la cursuri de dezvoltare în centre de zi. În cadrul programului specialistul vizitează pacientul la domiciliul acestuia, altfel acesta nu trebuie să renunțe la reabilitare și recuperare.
Obiectivul programului este dezvoltarea persoanelor cu dizabilități sau cu dezvoltări întârziate, ajutarea lor în integrarea în societate, ajutând în așa fel să nu aibă mai târziu dificultăți în învățare, să nu renunțe la școală, să aibă încredere în sine și șanse egale cu cei sănătoși. În cadrul programului se pune mare accent pe ajutarea părinților prin consiliere, educație. Prin urmare părinții vor avea posibilitatea să dea feedback-uri despre evoluarea copilului, să aibă acces la informațiile utile în privința dezvoltării sănătoase a copilului, să primească răspuns la întrebări. Cu ajutorul exercițiilor, care sunt de fapt „teme pentru acasă”, părinții sunt implicați în procesul de dezvoltare și sunt încurajați să fie cât mai conștienți în educarea copilului.
Campania de sensibilizare
De la 2010 anual, în luna mai, organizăm campania de sensibilizare în Miercurea Ciuc. Acest program are ca scop sensibilizarea populației, formarea mentalității prin acceptarea handicapului altora, crearea unei atitudini mai sănătoase față de cei cu dizabilități. Scopul privind persoanele cu dizabilități constă în încurajarea participării lor în activități sociale, ieșirea din izolație.
Expoziție cu ocazia zilei mondiale a persoanelor cu dizabilități
Caritas Alba Iulia, împreună cu ”Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția copilului Harghita” și ”Asociația Handicapaților Fizici Harghita” organizează în fiecare an pe data de 3 decembrie expoziția și târgul legat de ziua mondială a persoanelor cu dizabilități. Începând cu anul 2006 acesta este un eveniment unic în regiunea noastră, aproape 20 de organizații participă care se ocupă cu persoane cu dizabilități. Târgul reprezintă un punct de întâlnire direct dintre potențialii clienți și creatori cu dizabilități, care au ocazia să descopere că și cei cu dizabilități sunt în stare să creeze obiecte valoroase.
Târgul reprezintă o platformă comună de contact pentru organizațiile participante pentru a se cunoaște, pentru schimb de experiențe.
Programe de sensibilizare pentru elevi, ore de dirigenție speciale
Programul de sensibilizare este o inițiativă pentru realizarea discuțiilor cu copii mici din grădiniță, elevi din școlile generale, liceale, cu pedagogi despre lumea/viața persoanelor cu dizabilități. Toate acestea prin programe interactive și jucăușe.
Având în vedere interesul crescut față de activitățile noastre de sensibilizare, există mare nevoie pentru activitățile care ajută la ridicarea nivelului de cunoștinţă şi competență privind acceptarea altora, dar totodată şi dezvoltarea relațiilor umane.
Grădinița și școala pentru copii cu dizablități ”Manó Tanoda”
Grădinița și școala pentru copii cu dizabilități ”Manó Tanoda” în Jigodin, Miercurea Ciuc a fost fondată de către Caritas Alba Iulia prin finanțarea concursului PHARE. Activitățile în instituție au fost începute cu numai un singur grup de grădiniță, în prezent sunt 25 de copii cu dizabilității intelectuale, în patru grupuri de grădiniță și școală.
Din 2007 instituția/proiectul s-a integrat la Școala Generală Xántus János. Cu toate acestea Caritas Alba Iulia sprijină proiectul și în prezent, asigurând trei îngrijitori pentru copii, diferite materiale didactice, organizează lunar programe de recreație și psicho-educaționale. Trei îngrijitori ajută la desfășurarea în bune condiții ale orelor, la pregătirea cursurilor sau chiar la igiena personală a copiilor.