Asistenţă comunitară rurală

Scopul acestui serviciu este creşterea egalităţii de şanse a localităţilor mici, defavorizate social cu o lipsă acută a serviciilor, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, facilitarea accesului la serviciile sociale, extinderea funcţiilor de servicii ale aşezărilor, dezvoltarea comunităţii, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Grupul ţintă al acestui serviciu este populaţia care locuieşte în aceste mici localităţi, în primul rând persoanele vârstnice, bolnavii, persoane defavorizate social, dar şi persoane sau familii care nu beneficiază de serviciile sociale de bază şi nici de informare publică.

Servicii oferite:

  • Asigurarea accesului la asistență medicală, achiziţionarea medicamentelor;
  • Servicii sociale de bază;
  • Consultanţă în cazuri administrative;
  • Diseminarea informaţiilor sociale şi comunitare către locuitori;
  • Accesul la servicii de transport în comun;
  • Transportul, reparația aparatelor de uz casnic;
  • Activități de dezvoltare comunitară;
  • Ajutor la accesul la alte servicii (sociale, culturale etc.).

Primul serviciul de asistenţă comunitară din cadrul organizaţiei Caritas funcţionează din anul 2004 în judeţul Harghita. În prezent acest serviciu funcţionează în șapte localități cu cinci asistenți comunitari:

  • Trei Fântâni din comuna Lunca de Jos, Nagy Erzsébet (tel.: 0735-735.127);
  • Ghiduț din comuna Lăzarea, Szász Hajnal (tel.: 0735-735.128);
  • Păuleni din comuna Lupeni, Kerestély Edit (tel.: 0735-211.260);
  • Remetea, Nagy Róbert (tel.: 0730-014.961);
  • Hagota, Recea, Pintic din comuna Tulgheș, Péter Mária (tel.: 0736-220.078).

     Sediul asistenței comunitare rurale este în Joseni nr. 1248., tel.: 0266-364.868.

Despre asistenţa comunitară rurală

Gândul necesităţii unui serviciu de asistenţă comunitară rurală a apărut în anii ’80 în cadrul specialiştilor de dezvoltare comunitară din Ungaria care au vrut să facă ceva împotriva degradării satelor mici. Kemény Bertalan (1928–2007) este iniţiatorul reţelei care a avut atât succes, încât a fost remarcat şi de Uniunea Europeană.

În România acest fel de serviciu aparţine domeniului de servicii sociale şi de îngrijire. În 2004, programul Dezvoltare rurală de la Caritas Alba Iulia, prin concursul Fundaţiei Mocsáry Lajos a beneficiat de două microbuze, unul fiind folosit la Trei Fântâni (aparţinând de Lunca de Jos), celălalt fiind folosit la Borzont (aparţinând de Joseni). După 2004 asistenţa comunitară rurală a devenit disponibil şi în alte localităţi: Ghiduţ (aparţinând la Lăzarea), Păuleni (aparţinând de Lupeni), Recea, Pintic şi Hagota (aparţinând la Tulgheş), Fântâna Brazilor, Valea lui Pavel (aparţinând de Corund), Remetea.

În zona Transilvaniei astăzi funcţionează 27 de asistenţe comunitare rurale, din care 5 asistenți sunt angajații Organizației Caritas Alba Iulia. Aceste servicii au fost acreditate din anul 2009, iar din 2015 aparține de departamentul de asistență sociomedicală a organizației.

Cine este de fapt asistentul comunitar rural?

Asistentul comunitar rural duce prânzul în mai multe localităţi la domiciliul îngrijiţilor care nu se pot întreţine, achiziţionează medicamente, efectuează reparaţii în jurul casei sau ajută în rezolvarea oricărui alt fel de probleme.

După opinia lui Kemény Bertalan, primarul este mintea, asistentul comunitar este inima satului. Şi precum nu sunt două persoane la fel, astfel nu sunt nici două saturi identice, acestea fiind comunitatea localnicilor. Cu cât este mai bună colaborarea localnicilor, cu atât mai mult se impune concepţia comunităţii.

Activitatea este realizată cu sprijinul consiliilor locale și Consiliului Județean Harghita, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita.