Skill Up Your Future!

Programul Skill Up Your Future!

Programul a luat formă în 2006 ca un program pilot între Caritas Austria și OMV Austria, prima stație selectată pentru implementarea lui fiind la Petroșani, datorită parteneriatului solid dintre Caritas Austria și Caritas Alba Iulia. A început cu două persoane în Petroșani în 2006, urmând ca în anul 2014 să se extindă la 6 stații partenere, în 2015 la 8 stații partenere iar în 2017 la 9 stații partenere în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași şi Federația Caritas a Diecezei de Timișoara: OMV Timişoara 1, Petrom Torontal (Timişoara), OMV Petroșani, Petrom Alba Iulia, Petrom Sovata, Petrom Odorheiu Secuiesc, Petrom Miercurea Ciuc, Petrom Târgu Secuiesc, OMV Suceava.

Filosofia programului este să încurajeze autodeterminarea tinerilor dezavantajaţi, să dezvolte abilități și să ofere cadrul necesar de folosire a acestora cu scopul de a-i integra pe piața muncii și deci a contribui la dezvoltarea comunității.

Conceptul

Un tânăr provenit dintr-un mediu social dezavantajat lucrează timp de 10 luni de zile într-o stație OMV sau Petrom. Aici el poate dobândi experiența și abilitățile necesare unui prim loc de muncă. Tinerii sunt condiționați de a urma acest program în măsura în care nu abandonează școala pe perioada derulării acestuia. Specialiștii Caritas la nivel local se ocupă de mentoring-ul local și de protejarea familiei/mediului din care tinerii provin. Fiecare tânăr este plătit corespunzător cu munca depusă.

Obiectivele programului 

  • Reintegrarea socială și ocupațională a tinerilor care provin din medii defavorizate.
  • Dezvoltarea abilităților de viață independente și a competențelor fiecărui participant.
  • Crearea unei rețele de ajutor bazată pe muncă onestă, sprijin social și mentoring.

Rezultate așteptate

Fiecare participant să continue traseul profesional fie în stațiile partenere, fie să fructifice alte oportunități de lucru, fie să continue studiile la un nivel superior.