Programe cu voluntari

Voluntariat în spitale
Programul „Lumea basmelor la pediatrie” vrea să aducă bucurie și culoare în viața copiilor suferinzi care beneficiază de îngrijire spitalicească. Scopul programului este acela de a-i face pe copii să uite de boală și să se joace fără griji cu ajutorul activităților organizate de către voluntari. În 2011 am obținut un kit mobil care conține jocuri, cărți, CD player care ajută munca voluntarilor. În Odorheiu Secuiesc am aranjat o bibliotecă în spital pentru pacienți.

Voluntariat în școli
Acest program oferă un ajutor copiilor în grădinițe și școli. Cu ajutorul voluntarilor încercăm să oferim mai multă atenție copiilor, iar ei astfel pot învăța mai eficient. Acest program e oferit în cinci localități. La Târgu Mureș voluntarii lucrează la școala pentru romi iar la Sfântu Gheorghe ei oferă un ajutor copiilor cu dislexie.

„Nimic nu se compară cu fericirea de a te trezi devreme și a merge la grădiniță să îi vezi pe acei copii care îți zâmbesc. Uiți de oboseală, de probleme și copiii te fac fericit.” (Helga, 20 ani)

Voluntariat pentru vârstnici
În foarte multe localități însingurarea vârstnicilor e o adevărată problemă. Dat fiind faptul că foarte mulți tineri pleacă din țară, bătrânii rămân singuri. Voluntarii Caritas încearcă să aducă puțină culoare în viața acestor seniori. Prezența voluntarilor, ajutorul lor schimbă cumva rutina și obișnuința zilnică. În unele localități tinerii predau cursuri de IT iar în casele bătrânilor ei fac sport împreună.

Voluntariat pentru persoanele cu dizabilități
Scopul voluntariatului e să fii un partener adevărat pentru cei care au nevoie de tine. De aceea în Odorheiu Secuiesc organizăm grupuri de suport pentru persoanele care suferă de cancer. În aceste grupuri oamenii se întâlnesc, discută despre problemele lor și oferă sfaturi, atenție. Totodată invităm și specialiști cu care ei vorbesc despre boală și primesc informații despre această temă.

În Sfântu Gheorghe din mai până în octombrie am organizat cursuri de dans pentru persoane sănătoase și persoane cu dizabilități. Ei au dansat împreună, și-au petrecut timpul liber împreună. În județele Covasna și Harghita mulți voluntari se implică în programul Îngerul Păzitor.

Echipele Caritas parohial
Unul dintre scopurile Organizației Caritas Alba Iulia și al programului nostru este acela de a încuraja și ajuta comunitățile parohiale în exercitarea  serviciului caritativ ca enoriașii parohiilor să aibă curajul de a fi responsabili în comunitate și să descopere iubirea dezinteresată față de aproapele lor.