Tabăra voluntarilor

Deși pandemia a reușit să ne împiedice să organizăm tabăra noastră de voluntari tradițional populară, nu ne-a putut limita să facem o muncă voluntară veselă și anul acesta. În ultimii ani a devenit obișnuit ca oamenii zâmbitori să apară în timpul verii într-un oraș sau sat care purtau culorile Caritas pentru a face locurile de joacă, clădirile publice și zonele să arate ca noi, totul în decursul unei săptămâni. Deși reglementările introduse pentru a preveni răspândirea virusului au făcut imposibilă organizarea unei tabere la fel de mare ca în anii precedenți, am început munca noastră cu mai multe grupuri mai mici de voluntari.

De data aceasta, am ales să ajutăm în trei locații diferite pentru Fundația Szent Gellért. Unii dintre voluntari au lustruit și pictat elemente de joacă, garduri și fațade ale clădirii, în timp ce alții au restaurat elemente de iluminat vechi. Mai mulți alții și-au luat partea de tăiere a copacilor și colectarea fânului cosit într-un teanc. De asemenea, a existat multă muncă pentru cei cărora le place DIY și asamblarea manuală. În Vlăhița aveam un depozit plin de scule și scaune care ne așteptau să le recondiționăm pentru a putea fi folosite din nou. Unii norocoși au avut șansa de a-și dezlănțui dorințele distructive în Odorheiu Secuiesc deoarece acolo era un hambar care trebuia să fie distrus.


Cazarea noastră a fost, de asemenea, una neobișnuită, deoarece majoritatea camperilor trebuiau să doarmă noaptea în corturi. A fost o experiență ciudată, dar în același timp relaxantă, să dormi auzind zgomotul izvorului de apă minerală din dreapta și al pârâului Vârghiș în stânga. Și dimineața, când am văzut pentru prima dată peisajul Selters, am putut uita cu ușurință de orice dificultăți care ar fi putut apărea.

Odihna este întotdeauna plăcută după muncă și pentru aceasta am oferit voluntarilor noștri o formă activă de odihnă în aer liber după-amiază. Directorul spiritual Balázs Sajgó și psihologul Gábor Borota au ținut un atelier, dar am avut și jocuri de socializare, noapte de film, foc de tabără și o excursie la Cheile Vârghișului. Cu toate acestea, programul cu cel mai mare succes a fost cel organizat de echipa de salvare montană din Vlăhița, unde pe lângă alunecarea în jos pe o frânghie, au oferit și oportunități pentru alpinism pe pereți.

Deși munca în echipă din acest an a fost mai solidă decât în ​​anii precedenți, ofertele susținătorilor noștri au contribuit foarte mult la succesul său. Mulțumim Fundației Szent Gellért, echipei de salvare montană Vlăhița, Caritas Logistics, Odorest SRL, Prod Spicom Co SRL, Harmopan SA, Tim Ko Brut SRL și Consiliului Județean Harghita pentru sprijinul acordat în proiectul Új fiatalok bevonása a Caritas önkéntes munkába, a meglévő önkéntesek mozgósítása és motiválása, al cărui scop este de a integra adolescenții în munca voluntară Caritas, precum și de a mobiliza și motiva voluntarii existenți.