Sesiune de instruire în cadrul programului „Dezvoltarea serviciilor de îngrijire pentru vârstnici”, Predeal

În perioada 23-25 martie 2016 a fost organizat sesiunea de instruire în Predeal cu tema „Înființarea serviciilor de ingrijire la domiciliu” cu autorități publice și ONG-uri la nivel local  pentru 28 de participant din sudul țării, județele Vâlcea, Bacău, Buzău, Călărași.

Participanții au fost reprezentanți ai autorităților publice din 15 comunități. Titlul programului de instruire a fost „Dezvoltarea serviciilor de îngrijire pentru vârstnici”.

Timp de 3 zile, cei 22 de specialiști reprezentând primari, viceprimari, secretari, directori de servicii publice, asistenți sociali și inspectori, au identificat nevoi ale vârstnicilor la nivel local, au planificat servicii care se adresează acestor nevoi și au parcurs etapele inființării unui serviciu de îngrijire la domiciliu, așa cum a fost el realizat în comunitate de către Caritas Alba Iulia și Crucea Alb Galbenă București. Pentru cea mai mare parte dintre participanți, programul de instruire a fost primul contact cu serviciile sociale adresate vârstnicilor, dar și o oportunitate de schimb de experiență între comunități aflate în județe diferite. În acest context au fost discutate provocări comune întâmpinate în domeniul asistenței sociale: de la lipsa finanțării pentru realizarea de servicii sociale la deschiderea sau lipsa de interes a factorului politic la nivel local sau județean. (http://www.4change.ro)

Reprezentanți ai autorităților locale din cele 4 județe care și-au exprimat în mod clar interesul de a începe demersurile pentru înființarea unui serviciu de ingrijire la domiciliu și ONGuri/grupuri de inițiative/GAL/uri, cu precadere din mediul rural, care au fost inființate recent sau care doresc să inființeze servicii de îngrijire la domiciliu.

Proiectul DEZVOLTAREA SERIVICIILOR DE ÎNGRIJIRE PENTRU VÂRSTNICI” se derulează în perioada 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016 şi şi-a propus creşterea accesului la servicii sociale în 7 judeţe din centrul, sudul şi sud-estul României în vederea îmbunatăţirii calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice sau persoanele dependente. Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in România.