Şi anul acesta am avut scop comun şi muncă productivă!

Tabăra Voluntarilor Caritas s-a încheiat cu succes

Mai mult de 80 de voluntari au ajutat la înfrumuseţarea curţii şi a împrejurimii Casei Jakab Antal în Şumuleu Ciuc: conducta de gaz şi gardul au primit culoare nouă, mai multe camere au fost văruite şi au apărut dale de beton noi în locul celor vechi.

Totodată mâinile harnice au lucrat şi la Centrul de Zi Sfântul Augustin unde au ajutat la şantier, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita unde au vopsit gardul şi la două case particulare din Sânsimion şi Leliceni unde au curăţat casa a doi domni bătrâni şi singuri.

Domnul Tompos Péter are 90 de ani, trăieşte singur în Sânsimion, este îngrijit de o rudă îndepărtată. Din 2003 este îngrijit şi de asistenţii Caritas; depinzând de starea lui, colegii îl vizitează zilnic. Domnul beneficiază de îngrijiri de bază, de specialitate şi activităţi de menaj. De data aceasta în ajutorul domnului s-au alăturat pe lângă voluntari şi tinerii din Asociaţia Lármafa şi zugravii localnici. Ajutorii au curăţat şi au văruit casa, au spălat vasele şi covoarele.

Nici nu pot să-mi amintesc când am primit atâta atenţie ultima dată şi când au fost atât de multe persoane în casa mea – domnul Péter.

În Leliceni trăieşte Silló Imre, nu îl vizitează nimeni. Domnul de 57 de ani are ambele picioare amputate, este îngrijit de colegii Caritas din 2012. Este vizitat şi el zilnic şi beneficiază de servicii sociale şi medicale. Voluntarii au corectat pereţii, au văruit camerele, au făcut curat. Niciodată nu aş fi crezut că există aşa de multe persoane binevoitoare – s-a uimit Imre.

Între timp la Centrul de Tineret Miercurea Ciuc cei mici au participat la programele pentru copii în cadrul Şcolii Estivale. Au luat parte în jocuri educative şi distractive, lucru manual, spectacole.

Fiecare zi a taberei s-a început cu trezirea, echipa entuziastă de deşteptători s-a trezit de devreme şi a vizitat fiecare cameră cu muzică, amintindu-i pe voluntarii taberei că a sosit timpul pentru o nouă zi. este nevoie să menţionăm că echipa nu s-a bucurat de succes în cadrul voluntarilor? Barni, unul dintre deşteptători a calificat sarcina ca fiind unul foarte distractiv: Majoritatea voluntarilor nu au vrut să se trezească, la ei ne-am întors de două-trei ori cu muzica dată tare. Aşa s-a schimbat atitudinea lor.

În fiecare după-amiază şi seară voluntarii s-au putut odihni participând la diferite programe de timp liber: prezentarea drepturilor tinerilor, a istoriei locale, lucru manual precum pâslire sau crearea bijuteriilor din sârmă. Miercuri grupul a urcat pe Muntele Şumuleu Mic, locul marelui pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc. Cel mai popular program a fost vizitarea expoziţiei Csontváry din cetatea Mikó cu un grup de 30 de persoane. Programele de seară au inclus cinema, jocuri, seară de dans popular.

Conform feedback-urilor tabăra a fost de succes. Zsuzsa: Mi-a plăcut faptul că am putut ajuta, astfel ne-am încărcat cu energie. Din păcate tabăra a fost scurtă, ar fi putut ţine două săptămâni.

Tőkés Beáta, coordonatoarea voluntarilor din judeţul Mureş şi-a rezumat experienţele din tabără cu o oboseală pozitivă: Momentul favorit a fost când am văzut rezultatul eforturilor noastre. Când am reuşit să vopsim gardul de la DGASPC înainte de termen. Şi membrii echipei au fost foarte harnici. Aş caracteriza tabăra într-un singur cuvânt cu eliberare, toată lumea se eliberează un pic.

Câteva numere din tabără: 86 de voluntari, 18 puncte de lucru, 138 de tricouri Young Caritas distribuite, 75 l de vopsea, 15 l de diluant, 50 de pensule, 15 metri cubi de pietriş, 30 de rulouri (1350 m) de bandă adezivă şi am putea continua lista.

Puterea de colaborare a avut rezultate frumoase, dar lângă munca noastră sunt importante şi toate acele noi prietenii, relaţii care s-au născut în timpul taberei.

Tabăra Voluntarilor Caritas a fost realizată cu ajutorul: Primăria Miercurea Ciuc, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, Osthilfe Diözese Linz, Renania Trade SRL, Harmopan SA, Cofetăria Novák, Caritas Alba Iulia  – Logistică.

Vă mulțumim pentru ajutor!
Tabăra în fotografii

(Bedő Krisztina)