Situația din județul Mureș

Serviciul de îngrijire la domiciliu din județul Mureș își continuă activitatea parțial, având posibilitatea de a îngriji în special persoanele în vârstă și bolnavii care au devenit pe deplin vulnerabili. În funcție de nevoile pacienților, personalul nostru continuă să ofere îngrijire zilnică, precum pansarea rănilor, schimbarea scutecului la persoanele în vârstă și bolnavi, dar nu poate să preia cazuri unde se necesită măsurarea tensiunii arteriale sau a glucozei. În plus, până când situația actuală nu se schimbă, serviciul nu își va putea crește capacitatea și nu va putea prelua noi pacienți.

Porțile centrelor de zi pentru copii (Centrul de Zi Hand in Hand din Sângeorgiu de Mureș, centrele de zi din Fântânele, Sângeorgiu de Pădure, Bălăușeri și Trei Sate) sunt închise, s-au sistat și activități de dezvoltare în grup sau individuale de tip afterschool (programul United Networks). Această măsură îi afectează pe copiii din grădiniță, precum și pe elevii din clasele pregătitoare – a VI-a (între 6-14 ani) care participă la programele noastre

Cu toate acestea, în căutarea continuității în procesul de educație și pentru a evita o scădere a interesului față de învățătură, personalul nostru dorește să continue activitățile de educare, dezvoltare și îndrumare online și prin telefon. Pe lângă dezvoltare, feedback-ul, evaluarea și menținerea unui sistem specific de recompensă dezvoltat în cadrul programului sunt, de asemenea, importante.

Oferim părinților informații prin telefon despre prevenire, posibilitatea de a purta conversații de sprijin, de ajutor. În niciun caz nu dorim să pierdem contactul cu clienții noștri, care trebuie să știe că putem fi contactați în situația actuală și că putem oferi informații reale și utile. Scopul eforturilor noastre este nu numai să păstrăm comunitatea sub aripile noastre, ci și să fim celor interesați o sursă de informații sigure. Conform experiențelor de până acum, clienții noștri au nevoie de aceste conversații și sunt recunoscători că i-am contactat.

Beneficiarii Programului de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități rămân, de asemenea, în contact cu specialiștii noștri, clienții se pot baza pe sfaturile noastre și primesc asistență la întrebările lor privind educația și dezvoltarea copiilor lor. Colegii noștri împărtășesc online idei de joc pentru a-i ajuta pe cei mici să se angajeze în activități utile. În același timp, mamele însărcinate și mămicile care se află în cele șase săptămâni după naștere, pot consulta colegii noștri telefonic și prin internet. Aceste măsuri afectează aproximativ 250-270 de familii din județul Mureș.

Activitățile din cadrul proiectului Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii, care ajută tinerii defavorizați cu vârste între 15 și 29 de ani, vor continua să funcționeze exclusiv online. În ceea ce privește tinerii școlari, experiența mentorilor este că tinerii nu numai că sunt foarte interesați și preocupați de starea actuală de urgență din țară, dar le este și frică. Cu toate acestea, în absența informațiilor adecvate, tinerii nu pot evalua cu adevărat gravitatea situației, astfel unul dintre aspectele cheie ale mentoratului online este informarea tinerilor despre situația actuală. Dorim să-i conștientizăm, că situațiile de urgență nu înseamnă vacanțe școlare; în plus, dorim să consolidăm simțul lor al responsabilității sociale, să înțeleagă de ce este important să rămână acasă în loc să hoinărească pe străzi.

Mentorii noștri rezumă și transmit tinerilor oportunitățile recreative (accesibile online) care pot fi integrate în procesul de îndrumare, astfel încât, după vizionarea filmelor tematice, vizitarea muzeelor online, spectacole de teatru și concerte online, va avea loc o discuție comună cu interpretare și procesare. Mentorii de aceeași vârstă cu tinerii mentorați, care sunt voluntari în procesul de mentorat, sunt deschiși să-i ajute în pregătirea  pentru școală (de exemplu prin ținerea unor cursuri de matematică sau de engleză).

Conform planurilor, fluxul de informații și legătura cu instituțiile partenere va continua online și prin telefon, inclusiv aspecte legate de problemele epidemiei și profesionale.

Vom continua să oferim servicii persoanelor în vârstă din Centrul rezidențial Casa Providenței din Valea Izvoarelor, dar, ca și la celelalte centre rezidențiale, vizita rudelor nu este posibilă. De asemenea, am suspendat programele comunitare pentru persoanele în vârstă, oferindu-le informații doar prin telefon sau online. Lucrăm la dezvoltarea unei interfețe online pentru unul dintre grupurile noastre, unde vârstnicii se vor întâlni virtual săptămâna viitoare la ora obișnuită. Oferim ajutor persoanelor în vârstă, beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice Maica Tereza din Târgu Mureș în achiziționarea alimentelor de bază și a medicamentelor necesare. În timpul comunicării telefonice cu ei, punem accent pe informațiile despre infecția cu coronavirus, despre pericolul expunerii lor, importanța distanței sociale și a șederii acasă.

Pagini conexe:

Situația generală >>>