Situația din regiunea Ciucului

Activitățile organizației Caritas din zona Ciucului sunt afectate de pandemia coronavirus. Din păcate, unele au trebuit să fie sistate complet. Se evită contactul personal în Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități, însă toți membrii personalului sunt disponibili și țin legătura cu clienții. Părinților li se oferă consiliere, idei utile de jocuri, noi zicătoare, poezioare pentru familii care pot fi folosite pentru a-i atrage pe cei mici. Pentru copiii și tinerii cu dizabilități trimitem exerciții personalizate prin intermediul internetului. Unii pot face față și singuri provocărilor, alții au nevoie de ajutorul apropiaților.

Voluntariatul nu se mai desfășoară în cadrul obișnuit, toți voluntarii noștri veniți din străinătate au părăsit țara. Există o legătură permanentă cu voluntarii pe mai multe căi, bineînțeles excluzând întâlnirile personale. În prezent încercăm să participăm la o acțiune de voluntariat organizată de comunitatea locală pentru a ajuta persoanele în vârstă.

Centrul de Dezvoltare Sfântul Augustin precum și Centrul de Tineret Sfântul Emeric din Miercurea Ciuc au fost închise în totalitate. În Centrul Sf. Emeric organizam, de obicei, și diverse evenimente, dar clădirea este proprietatea administrației locale, în această situație ei decid, când îl vom putea redeschide.

Viața, activitățile din cadrul îngrijirii la domiciliu se desfășoară aproape în ritmul obișnuit. Suntem atenți pentru a menține sănătatea atât a îngrijitorilor, cât și a celor îngrijiți, de aceea personalul nu efectuează vizite pe timpul autoizolării la pacienții care locuiesc într-o gospodărie cu o persoană reîntoarsă din străinătate. Respectăm și cerințele pacienților care ne-au cerut să nu-i vizităm în această perioadă, temându-se de răspândirea coronavirusului. În cadrul serviciului ne concentrăm asupra pacienților extrem de vulnerabili, oferim îngrijire mai ales persoanelor în vârstă rămase singure și celor cu boli cronice. Nu intrăm în gospodăriile în care și rudele, apropiații sunt obligați să stea acasă și pot avea grijă de bolnavii lor. Este important de menționat că, dacă asistenții noștri prezintă simptome de răceală, își vor înceta imediat activitatea, ceea ce reduce capacitatea de resurse umane a serviciului, și astfel nu putem să luăm în evidență cazuri noi. Ca măsură de precauție am redus relația cu publicul la contactul telefonic și online.

Rezidenții din Locuința protejată din Șumuleu-Ciuc sunt îngrijiți în continuare, însă cu interdicție totală pentru vizitatori. Rudele pot comunica cu ei prin telefon, prin e-mail și printr-un serviciu audiovizual online. În timpul epidemiei, personalul se dezinfectează mai frecvent decât de obicei, iar medicul îi monitorizează cu atenție pentru a putea descoperi semnele unei boli virale.

Logistica, rețeaua de magazine Caritas își închide treptat porțile. Cumpărătorii, luând în considerare carantina, în ultimele zile nu prea vizitează magazinele noastre. Este de așteptat ca guvernul să interzică activitățile unităților comerciale care nu furnizează produse alimentare, medicamente sau servicii financiare.

Casa Jakab Antal este închisă, ca și celelalte unități hoteliere din țară. Astfel, restaurantul, hotelul și sălile de conferințe sunt de asemenea inaccesibile.

Școala Caritas a suspendat la fel activitățile de formare.

Situația generală >>>
Situația din jud. Mureș >>>