Situația din regiunea Gheorgheni

Serviciul de îngrijire la domiciliu al organizației Caritas Alba Iulia nu și-a suspendat activitățile – mesajul se adreseaza tuturor celor care s-au îngrijorat auzind asemenea veste. Îngrijitorii din zona Gheorgheni, Toplița și Borsec continuă să lucreze și sunt în contact permanent direct cu administrațiile locale, lucrând în parteneriat pentru atenuarea epidemiei. Conform relatării liderului de grup Nagy György Edit, colegii din Gheorgheni, pe lângă munca zilnică, duc mâncare caldă de la cantina socială vârstnicilor de peste 65 de ani care nu au bani sau posibilitatea de a găti. De asemenea, numărul pacienților a crescut, recent cei din spital sunt externați și trimiși acasă, iar din ce în ce mai multe persoane au nevoie de îngrijiri postoperatorii. Acum se pune un accent puternic pe menținerea sănătății atât a îngrijitorilor, cât și a celor îngrijiți. Pentru aceasta este necesară, după cum am aflat, o bună cooperare și o planificare în avans.

Este de remarcat cooperarea colegilor serviciului de îngrijire la domiciliu și a celor din programul de dezvoltare rurală. Se livrează produse lactate ca și donație sau la un preț redus familiilor aflate în nevoie și celor cu mobilitate redusă. Nagy György Edit a spus că aprovizionarea acestor familii este de asemenea o parte a activității lor, de aceea sunt încântați să furnizeze și produse Caritas. Kastal László, directorul dezvoltării rurale, consideră că în acest fel pot contribui și ei la ajutorarea acestor familii. Dealtfel toți colegii programului de dezvoltarea rurală lucrează, trebuie să hrănească vacile și să proceseze cei 200 litri de lapte pe zi. Au un sistem intern care permite angajaților să lucreze în ture, să minimizeze contactul cu ceilalți și să fie înlocuiți atunci când cineva se infectează. „Agricultura funcționeză, există producție, precum și desfacere”, a declarat Kastal despre situația programului de dezvoltare rurală ce se desfășoară pe strada Varga Katalin.

Vizitele sunt interzise la Căminul de Bătrâni Sfânta Elisabeta, persoanele străine nu pot intra în clădire, aparținătorii se pot interesa de cei dragi prin telefon, iar livrarea de pachete s-a sistat pentru o perioadă. Excepții se fac doar în cazul vârstnicilor care își trăiesc ultimele zile, pentru rudele lor este permis să-și ia rămas bun. Magyari Vencel, directorul instituției a declarat că în rândul beneficiarilor nu există panică, atmosfera este una liniștită, toată lumea respectă reglementările autorităților, și deși nu primesc vizitatori, se fac plimbări lungi în curtea spațioasă a căminului.

Mare parte din activitățile din zona Gheorgheni, deși modificate, dar încă funcționează. Nu sunt întrevederi interpersonale, nici activități de grup, dar beneficiarii nu rămân pe cont propriu. ”Nu putem lăsa baltă persoanele care suferă de adicții” – ne-a semnalat Mezei Hajnal. În fiecare zi sau a doua zi îi sună pe cei care participau la activitățile individuale sau de grup din cadrul organizației Caritas. Totodată caută modalitatea de a organiza activități virtuale de grup pentru persoanele care suferă de adicții și aparținătorilor acestora, căci aceștia au semnalat o nevoie de acest gen. Mulți dintre beneficiari și-ar dori conferințe pe Skype, căci, după cum au declarat, pentru ei ar însemna suport și susținere și dacă doar și-ar vedea colegii.

Angajații ai proiectului Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii prin mentorare si dezvoltarea competențelor își continuă activitatea de mentorare a tinerilor. Pentru discuțiile individuale aceștia folosesc telefoanele și plănuiesc să fie disponibili pe toată perioada stării de criză, încurajându-i în continuare pe tineri.

Și participanții Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități țin legătura cu specialiștii noștri, pot conta pe sfaturile acestora. Familiile cu copii mici primesc ajutor telefonic sau online în legătură cu problemele legate de educație și dezvoltare. Totodată, și mămicile însărcinate îi pot contacta pe colegii noștri cu întrebările și temele lor.

Programele comunitare pentru persoanele în vârstă sunt întrerupte, dar au și ei opțiunea de ne contacta și a primii informații prin telefon.

Situația generală >>>
Situația din jud. Mureș >>>