Solidaritate cu Japonia

Probabil peste 10.000 de oameni au murit în urma cutremurului din Japonia. Biserica Catolică şi Caritas pregătesc deja suport şi ajutor pentru victimele catastrofei.

În urma unui cutremur de proporţii, un Tsunami a provocat distrugeri majore în nord-estul Japoniei. Probabil peste 10.000 de oameni au murit şi oraşe întregi au fost distruse. Centralele nucleare afectate de cutremur şi Tsunami ameninţă în continuare viaţa şi sănătatea oamenilor.

Biserica Catolică şi Organizaţia Caritas din Japonia pregătesc deja suport şi ajutor pentru victimele catastrofei. Într-un prim raport, trimis către reţeaua Caritas Internationalis, Daisuke Narui, secretarul general al Caritas Japonia, relatează despre situaţia din zonele afectate:
Intervenţiile în zonele calamitate sunt împiedicate de riscul nuclear. Momentan echipele de intervenţie nu pot fi trimise în zonă. Cu mari dificultăţi reuşim să stabilim contactul telefonic cu centrele Caritas din provinciile cele mai afectate. În dieceza Saitama, angajaţii Caritas au început să organizeze echipe de voluntari care au oferit sprijinul lor pentru distribuţia ajutoarelor. La Tokyo, navetiştii care după cutremur n-au mai putut să plece din oraş, au fost cazaţi de biserici, unde membrii comunităţilor parohiale se ocupă de ei.

Caritas Japonia este o organizaţie care oferă servicii sociale pentru persoanele cele mai vulnerabile şi sărace, care există şi într-o ţară bogată ca Japonia. Deşi Caritas Japonia nu are expertiză în intervenţia în situaţii de urgenţă, angajaţii şi voluntarii organizaţiei sunt dispuşi să depună toate eforturile necesare pentru a acorda ajutoare de urgenţă, declară Daisuke Narui. Vom sprijini forţele de intervenţie ale armatei, care sunt foarte bine dotate şi eficiente. Ca organizaţie locală, ne vom implica şi în programe pe termen lung pentru victimele catastrofei.

Duminică, 13 martie, cei aproximativ 500.000 de credincioşi aparţinând Bisericii Catolice din Japonia au fost chemaţi să participe la o campanie de solidaritate. Donaţiile vor fi folosite în primul rând pentru persoanele cele mai vulnerabile: vârstnici, bolnavi, oameni fără adăpost. Caritas Japonia intenţionează să se implice şi în programe de reconstrucţie.

Caritas România doreşte să-şi exprimă solidaritatea faţă de populaţia din Japonia şi organizaţia parteneră – Caritas Japonia. Cu această ocazie invităm pe toţi credincioşii să includă în rugăciunile lor pe semenii din Japonia care au fost loviţi de aceste dezastre la care am asistat în ultimele zile. Să recomande milostivirii lui Dumnezeu pe toţi cei care au murit şi să implore ajutorul Său pentru toţi cei care au suferit, cu trupul şi cu sufletul, în urma acestei mari încercări.

(Confederaţia Caritas România)