Solidaritate cu victimele din Filipine


Victimele din Filipine au nevoie de donația ta!

Colecta în toate bisericile catolice în 8 decembrie
Donează direct în birourile Caritas, sau în contul
deschis de Caritas Alba Iulia:
Caritas Alba Iulia, CF. 4562770
RO73 RNCB 0003 0015 6949 0005

Taifunul Haiyan

Taifunul Haiyan, Yolanda după denumirea locală, care vineri, 8 noiembrie a lovit Filipine cu viteza vântului de până la 300 km/h, a lăsat pagube uriașe în mari zone ale țării.
Insulele filipineze Leyte, Samar, Cebu și Panay au fost cele mai afectate. Distrugerile au fost provocate de impactul direct al vântului, dar și de valuri uriașe, asemenătoare unui Tsunami, care au lovit localitățile de coastă.

Aproximativ 13 milione de persoane au fost direct afectate. Cifra persoanelor care au murit a ajuns la peste 4.000, peste 1.600 de persoane sunt încă date dispărute. Taifunul a
distrus peste 500.000 de case, astfel 4 milione de persoane au rămas fără adăpost. Între clădirile avariate sunt și 600 de școli, alte 900 de școli sunt folosite momentan ca adăposturi.

Ce face Caritas?

Parohiile și organizațiile Caritas din 13 dieceze din Filipine au fost alături de persoanele afectate din primele momente ale dezastrului și au început imediat să distribuie ajutoare
din stocuri proprii și să ofere adăposturi. Între timp echipe Caritas din mai multe țări au sosit în Filipine și sprijină Caritas‐ul local la derularea activităților de ajutorare.

Ajutoarele care nu pot fi procurate pe plan local, sunt aduse cu avionul din țările vecine, dar și din Europa, SUA și Australia. Până acum, echipele Caritas au reușit să distribuie pachete cu alimente pentru peste 68.000 de familii. Au fost distribuite pachete cu materiale igienico‐sanitare, ustensile pentru pregătirea meselor, recipiente pentru apă și pături.

O problemă urgentă reprezintă adăposturile pentru cele 4 milioane de oameni rămase fără case. Caritas a distribuit aproximativ 13.000 de prelate speciale, care pot fi folosite
pentru construcția unor adăposturi provizorii. În următoarele zile alte 29.000 de prelate vor fi livrate. Între timp Caritas Filipine a început deja să dezvolte primele programe de reabilitare. Vor fi distribuite bărci pentru pescari, dar și semințe, răsaduri și pui pentru cei care locuiesc în interiorul insulelor.

Din Filipine…

Există distrugeri peste tot și victimele au nevoie disperată de orice– a spus pr. Edwin Gariguez, secretar executiv la Caritas Filipine‐NASSA, după vizitarea satelor distruse din
provincia Leyte greu lovită de taifunul Haiyan. Caritas trebuie să intensifice distribuția de produse alimentare și de materiale pentru adăposturile temporare. Mobilizarea Bisericii și solidaritatea diecezelor învecinate și a organizațiilor Caritas din întreaga lume ne‐au făcut încrezători că vom fi în măsură să facem față provocărilor din această situație de urgență – a mai spus el.

În Ormoc, majoritatea caselor au fost distruse, iar oamenii încă încearcă să salveze materiale de la casele lor, astfel încât să‐și poată construi adăposturi temporare.

Demetria Omega este una dintre victimele taifunului din Ormoc. În standul său care conține câteva fructe și legume și înconjurată de nepoți, vorbește despre experiența sa
traumatizantă.

Când a lovit taifunul am crezut că o să murim– a spus ea. Toate casele zburau pe‐afară și a fost extrem de dificil pentru mine, fiul meu și nepoți să ne protejăm. Casa mea a fost în spatele meu, iar acum nu mai rămas nimic. În primul rând avem nevoie de mâncare și apoi de mijloacele necesare pentru a construi un adăpost.

Demetria face tot ce poate pentru a face față problemelor: Nu putem doar să stăm și să nu facem nimic. Am reușit să obțin un mic împrumut de 25 de dolari și am înființat acest
stand de fructe și legume. Sper că voi putea să‐mi întrețin familia să facă față la dezastru. Este important să am ocupație și să fac tot ce pot pentru nepoții mei.

În timp ce distrugerea din Ormoc este substanțială, în Tacloban este chiar mai mare, mai ales în satul Palo.

Când mă uit pe fereastra casei mele avariate, arată ca o vale a morții – spune Monseniorul John Du, Arhiepiscop de Palo, unul dintre satele cele mai afectate de taifunul Haiyan în provincia Leyte. În Palo, 95% din clădiri au dispărut. Îngropăm cadavrele la periferia parohiilor. Totul lipsește, deși ajutorul pentru victime este bine organizat și distribuim produse alimentare și materiale astfel încât adăposturile temporare pot fi construite rapid – a spus el.

Monseniorul Broderick Pabillo, Directorul Național de la Caritas Filipine, a mulțumit organizațiilor Caritas din întreaga lume și le‐a cerut să continue mobilizarea
resurselor pentru a fi în măsură să răspundă nevoilor populației:
Rugăciunile, solidaritatea și mobilizarea fraților și surorilor noastre din întreaga lume ne va permite să facem progrese.

(reportaj realizat de Ryan Worms)