Sprijin familiilor afectate de inundaţii

După inundaţiile produse în vara acestui an Caritas vine în sprijinul familiilor afectate şi în ajunul Crăciunului.

Programul de reconstrucţie şi reabilitare a demarat  în luna septembrie 2010, în mai multe localităţi din ţara noastră. In judetul Alba proiectul de ajutorare vine in sprijinul a  87 familii afectate de inundaţii din localităţile: Ciumbrud, Băgău şi Lopadea Noua. Aceste familii sunt ajutate să depăşească cu bine perioada de iarnă şi primesc acum în preajma Crăciunului ajutor material în funcţie de nevoile identificate la nivelul fiecărei familii în parte şi anume:

• 11 familii sunt sprijinite cu lemne de foc,
  • 42 familii primesc  materiale de construcţie sau mobilier,
  • 34 familii vor primi electrocasnice (aragaze, frigidere sau maşini de spălat).

Echipa Caritas Alba Iulia a fost prezentă în aceste comunităţi în perioada septembrie-decembrie 2010 pentru a evalua situaţia fiecărei familii afectate de inudaţii şi pentru a identifica cele mai eficiente modalităţi de ajutorare a acestor familii. Totodată, Confederaţia Caritas România a pus la dispoziţia acestor familii  8 dezumidificatoare pentru uscarea caselor.  Fiecare familie doritoare a primit cu împrumut acest aparat pentru a-l utiliza în uscarea locuinţelor, pentru o perioadă de 7 zile, conform unei planificări prealabile, solicitările fiind numeroase.În această perioadă nu au fost uitaţi nici copiii din zonele afectate de inundaţii, din judeţul Alba. Astfel cu sprijin de la Round Table Germania, un număr total de 1.064 copiii înscrişi la şcolile din : Ciumbrud, Băgău, Lopadea Nouă, Ciuguzel, Beţa,  Ocna Mures, Uioara de Sus şi Uioara de Jos au primit cadouri de Crăciun, pregătite de copii şi familii din Germania.Programul de reconstrucţie şi reabilitare după inundaţii 2010 este implementat de Organizaţiile Caritas diecezane din zonele afectate de inundaţii (Caritas Alba Iulia, Caritas Bucureşti şi Caritas Iaşi) sub coordonarea Programului Naţional de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă al Confederaţiei Caritas România. Acest program  este finanţat din sumele strânse in cadrul colectei organizate în bisericile catolice din Romania precum şi din finanţările acordate de organizaţii partenere din străinătate. În judeţul Alba a  fost alocată suma de 80.000 RON pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţii. (Iuliana Polhac)