Sute de cadouri pentru familiile nevoiașe

450 de familii nevoiașe se pot bucura de un Crăciun mai fericit prin acțiunea de solidaritate Un milion de stele, organizat de Caritas Alba Iulia

Evenimentul ”Un milion de stele” s-a desfășurat pe data de 13 noiembrie simultan în 21 de orașe din țară. În cadrul acțiunii s-au aprins lumânări ale speranței, cu gândul la acei oameni care se zbat în ghearele sărăciei extreme.

Caritas Alba Iulia a organizat această acțiune în opt orașe din Regiunea Centru: Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Alba Iulia, Târgu Secuiesc, Tîrgu-Mureș, Petroșani, Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc. Din donațiile în valoare de 20.067,90 lei s-au făcut 458 de pachete cu alimente pentru familiile nevoiașe. Voluntarii Caritas Alba Iulia nu doar au pregătit aceste pachete ci le-au și împărțit bătrânilor și familiilor care aveau mare nevoie de ele.

”În Tîrgu-Mureș s-au adunat 4390 lei și din această sumă voluntarii au pregătit 120 de pachete cu alimente. Aceste 120 de pachete au ajuns la bătrâni rămași singuri sau familii numeroase din regiunea Târnava Mică și din Tîrgu-Mureș, Sângeorgiu de Mureș sau Valea Izvoarelor. Voluntarii și angajații Caritas Alba Iulia au încercat astfel să aducă puțină căldură și speranță înainte de sărbători. Pachetele s-au dovedit a fi un real ajutor pentru aceste familii. Astfel prin acțiunea de solidaritate s-a ajuns de la simple lumânări aprinse în ceva extrem de necesar pentru nevoiași” – ne-a spus coordonatorul local, Molnár József.

În Miercurea Ciuc s-au făcut 125 de pachete cu alimente, în Gheorgheni 27, în Alba Iulia 45, în Târgu Secuiesc 35, în Petroșani 56, în Odorheiu Secuiesc 68, iar în Sfântu Gheorghe 50.

”Pe 13 noiembrie cei din Sfântu Gheorghe au donat 2103 lei, sumă din care am pregătit și distribuit 50 de pachete cu alimente. Aceste mici pachete au ajuns în locuri unde de obicei domnește frigul și sărăcia. Am ajuns și la casa familia Andrei unde i-am întâlnit pe cei opt copii și pe mama lor care ne-a spus că a auzit de această acțiune, dar nu a crezut că și ei vor primi un astfel de pachet. Micuții au cercetat cu ochi strălucitori pachetul cu emblema Caritas, arzând de nerăbdare să vadă ce vor găsi înăuntrul cadoului” – ne povestește coordonatorul de voluntari din localitatea covăsneană, Kovács Hajnalka.

Tóth Orsolya, cea care s-a ocupat de acest proiect în Gheorgheni a trăit experiențe similare: ”Am reușit să distribuim cele 27 de pachete în trei zile. Au fost persoane care au fost extrem de surprinse, dar altora li s-a părut normal să primească aceste pachete cu alimente. Au fost familii cu cinci sau șase copii, foarte respectuoși care ne-au primit cu multă afecțiune. Am văzut locuințe sărăcăcioase, friguroase, dar am văzut și multă mizerie. Toate aceste experiențe au avut un efect puternic asupra mea, dar în același timp multe dintre stereotipii mi-au fost distruse. Am trăit pe de o parte un șoc și m-am trezit la o realitate crudă. Am nevoie de un timp ca să pot înțelege aceste trăiri și va trebui să reconstruiesc imaginea pe care o aveam despre lumea în care trăim.”

Sentimente asemănătoare ne-a împărtășit și unul dintre voluntarii campaniei: ”A fost emoționant să vezi în ochii oamenilor bucuria și recunoștința. Pentru mine aceasta este adevărata bucurie, când vezi mulțumirea în sufletele oamenilor. Sper că am reușit să ducem cu noi în fiecare casă puțin din spiritul Crăciunului” – a mai adăugat voluntarul din Gheorgheni. (Anamaria Neag)