Tanti Eva este foarte recunoscătoare

Intrând în casa caldă și primitoare am norocul de a admira „grădina botanică” îngrijită de tanti Eva – cactușii de crăciun cu mugurii lor semnalează apropierea sărbătorilor. „Sunt foarte atașată de flori, îmi place foarte mult să le îngrijesc. Dau o atmosferă atât de plăcută, mă liniștesc” – spune despre dragostea ei pentru flori, în timp ce îmi dau seama că atât oamenii, cât și florile răsplătesc îngrijirea primită.

Tanti Eva a lucrat în sectorul sănătății timp de 36 de ani, așa că știe „ce înseamnă când o persoană bolnavă se simte vulnerabilă, mai sensibilă, trebuie să vorbim frumoși cu ea astfel încât să nu simtă că este dependentă de altcineva. Trebuie să vorbești să te comporți cu pacientul într-un mod uman.” Trăiește singură de douăzeci de ani, dar nu se simte singură: spune că este înconjurată de oameni buni. Colegii de la serviciul de îngrijire la domiciliu al Caritas Alba Iulia o vizitează zilnic – în special Csilla, cine îi bandajează piciorul în zilele lucrătoare. „M-am rănit la picior și m-am tratat acasă, dar nu mi-am revenit. Am fost internată în spital în noiembrie anul trecut, iar când am fost externată din spital a început să vină Csilla. De șaptesprezece ani am o problemă de reumatism deformat, ceea ce face dificilă recuperarea” – își amintește tanti Eva.

„Nu pot decât să laud munca celor de la Caritas, am numai lucruri bune de spus despre ei. Au expertiza necesară, sunt născuți pentru a fi adevărați lucrători sanitari, sunt amabile și politicoase. Am dezvoltat o prietenie, o legătură sufletească, eu povestesc durerile mele, Csilla mă mângâie, mă consolează. Are o personalitate atât de grijulie și liniștitoare, încât abia aștept să vină. ”

MOL România sprijină îngrijirea la domiciliu

Datorită colaborării strânse între MOL România și Caritas Alba Iulia, în ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte: locuințe pentru personale care trăiesc în situații dificile, dezvoltarea mobilității individuale pentru persoanele care nu își pot părăsi locuința din cauza unei boli sau care nu își permit să plătească pentru aceste servicii, asistență pentru minorii cu dizabilități și familiile acestora și sprijin pentru suplimentarea costurilor de îngrijire a pacienților din Centrul Sf. Luca.

În acest an MOL România a sprijinit îngrijirea pacienților la domiciliu, care are ca scop furnizarea de servicii sociale și de sănătate pentru bolnavi și vârstnici.

 

 

György Mária Angéla