Târgul de recompensă

Comunitatea beneficiarilor trăiește într-o zonă marginalizată al orașului Odorheiu Secuiesc și rata abandonului școlar  și părăsirea sistemului de învățământ definitiv în rândul copiilor este destul de mare de aceea beneficiile și avantajele acestui pachet de serviciu este în primul rând prevenirea abandonului școlar . O educație adevărată se fundamentează în familie dar pentru majoritatea familiilor acestei comunități școala nu reprezintă a valoare adevărată și de aceea pedagogul are o responsabilitate mare și prin intervenția pedagogului prin programul educativ pe care le organizează poate constitui mijloace de prevenire a abandonului școlar.

Copii sunt lipsiți de motivație și mulți dintre aceste copii terminând clasele gimnaziale nu mai continuă studiile rămâne acasă sau muncește ca zilier.  Pentru o dezvoltare eficientă este important din partea pedagogului ascultarea activă pentru că fără acest lucru nu putem alcătui o relație bazată pe încredere cu copilul. Trebuie să ne angajăm într-o relație de parteneriat cu copilul și acest lucru ajută la o observare sistematică  a comportamentului.

Târgul de recompensă a fost derulat la data de 25 noiembrie în cadrul proiectului Toți pentru toți, împreună cu pedagogii şcoalei. Datorită vacanţei prelungită, al îmbolnăvirilor, târgul de jeton din luna octombrie a fost amânat pe această lună. Copii au fost conştienţi de acest lucru, au primit pe echipa proiect cu mult entuziasm. Au putut să alege de două ori conform prezentelor în lunile octombrie şi noiembrie.

Târgul de recompensă a fost derulată alături de o activitate prin care copii au avut posibilitatea de a confecționa o coroniță de Advent. Tema prelucrată a fost perioada adventului, scopul a fost ca copii să vadă și să înțeleagă care sunt semnificațiile religioase ale acestei perioade și care sunt tradițiile legate de el, ritualul de aprindere a lumânărilor care sunt puse pe coronița de Advent.

Obiectivele principale ale activităților a fost ca copii să familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile specifice Adventului, perioadei așteptării. Astfel fiecare copil a pregătit o coronița de Advent dezvoltând abilitățile de cooperare, de negociere, de a lega prietenii, de a-și exprima sentimentele într-o manieră adecvată. Copii au devenit mai deschiși, am vorbit despre scopul coroanei,  despre forma sa rotundă care simbolizează unitatea și eternitatea, despre ornamentarea coroanei, semnificația, simbolurile ramurilor verzi de pin și cele patru lumânări care își au semnificația lor religioasă . Copii au înțeles că adventul nu face altceva decât să întărească în inimile noastre credința în Dumnezeu.

Bodó Csilla, Institutor cu atribuții de responsabil de specialitate

Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE  2014-2021.