Telemedicina cardio la domiciliu

Un nou serviciu demarat de Asociatia Caritas Alba Iulia si Fundatia Vodafone Romania, in cadrul programului „Mobile for Good” Miercurea-Ciuc, 29 octombrie 2014 – Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Sociala si Medicala lanseaza un nou program de telemedicina, „Supravegherea pacienților cu probleme cardio-vasculare la domiciliu”, sustinut de Fundația Vodafone România, si continua desfasurarea proiectului de teleasistență „Singur acasa cu mobilul”, pentru o perioadă de încă un an. „Anul acesta, Fundatia Vodafone Romania a extins numarul proiectelor din cadrul „Mobile for Good”, ajungand la 10 cauze sustinute, cu un buget de peste  1.600.000 Euro. Ne bucuram ca doua  dintre acestea  sunt desfasurate cu partenerii nostri de la Asociatia Caritas din Alba Iulia, de care ne leaga o colaborare de peste doi ani. Investitia totala a Fundatiei in  proiectele desfasurate de Asociatia Caritas este de 191.000 Euro pentru ambele proiecte”, a spus Angela Galeta, Director, Fundatia Vodafone Romania. Noul proiect, a fost demarat in luna august si  consta in asigurarea monitorizării tensiunii arteriale și urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 600 de persoane cu boli cardiovasculare din judetele Alba, Mures, Hunedoara, Harghita, si Covasna. Noul serviciu este dedicat acelor persoane care nu pot beneficia de asistență medicală de specialitate din cauza distanței mari față de orașe sau centre de tratament, sau a situației financiare precare. Măsurarea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unor tensiometre care înregistrează datele și apoi, cu ajutorul unor smartphone-uri, datele sunt transmise mai departe către centrul medical Caritas. Înregistrarea EKG-ului se face cu un instrument numit HeartView, un aparat modern, de dimensiuni reduse,  adaptat special pentru înregistrarea electrocardiogramei la domiciliul pacienților. Datele înregistrate de asistentele medicale de la Caritas sunt transmise prin telefonul mobil către centrul medical Caritas, unde medicii specialişti interpretează rapid şi precis informatiile primite, evaluează starea pacientului şi transmit rezultatele înapoi, la domiciliul pacientului.

Noul proiectul de Telemedicină la domiciliu desfășurat de Caritas Alba Iulia, sustinut de Fundația Vodafone România, are o durată de 12 luni și o  valoare totală de 82.575 eur, din care 68.000 eur este finanțareaFundației Vodafone România. Al doilea proiect de Teleasistență, derulat de Caritas Alba Iulia din anul 2012, este  „Singur acasa cu mobilul”, proiect pentru care Asociatia a primit Premiul Mobile for Good, in cadrul Galei Aniversare de 16 ani a Fundatiei Vodafone Romania. “Singur Acasa cu Mobilul” are ca beneficiari 520 de persoane varstnice care au nevoie de ingrijire la domiciliu. Beneficiarii programului sunt persoane cu varste cuprinse intre 60 si 90 de ani, din judetele Alba, Covasna, Harghita, Hunedoara si Mures. Fundatia Vodafone a oferit 520 de telefoane, echipate cu buton de panica, ce pot fi utilizate in situatii de urgenta si pot alerta asistentii sociali, in timp real. Telemedicina este recunoscută şi acceptată pe plan mondial de lumea medicală, se dezvoltă cu rapiditate, iar rezultatele sunt spectaculoase. În țările cu experiență în domeniu, acest tip de monitorizare a avut ca rezultat modificarea tratamentului la 60% din hipertensivii monitorizați. Bolile cardiovasculare ocupă locul 1 în rata mortalităţii în Romania. (sursa, studiul…) Rata bolnavilor externaţi cu diagnosticul de boli ale sistemului circulator în 2011, a fost peste media UE, ceea ce confirmă, că telemedicina are un loc important în sistemul medical. Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Sociala si Medicala și Fundația Vodafone România colaborează de peste de doi ani in cadrul Mobile for Good, cel mai amplu program din Romania care foloseste tehnologia mobilă pentru a imbunătăți viata oamenilor. Prin Mobile for Good, Fundatia Vodafone Romania finanteaza programe pentru sanatate, programe de voluntariat, programe pentru educatie, programe pentru prevenirea abandonului familial si scolar, programe pentru integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati si altele. Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 16 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 768 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 17 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro