Telemedicina: EKG de acasă

Oferta de servicii a organizaţiei Caritas Alba Iulia Ingrijire la Domiciliu s-a lărgit cu o nouă posibilitate: analiza medicală de EKG acum se poate efectua şi de acasă. Aceasta metoda reprezintă o inovaţie unică în ţara noastră

Aparatul EKG stochează în memorie datele luate de la pacient, iar acestea sunt transmise prin telefon unui server special al medicilor de specialitate în cardiologie din spitalui Elias din Bucureşti. Medicii în 15 minute pot analiza datele primite iar rezultatele EKG vor fi transmise către Caritas. Aparatul „HeartView” este un aparat de dimensiune mică, de numai 140 grame, care este în permanenţă la asistentele medicale de îngrijire la domiciliu. În prima fază sunt 20 de astfel de aparate în judeţele Alba, Mureş, Harghita şi Covasna. Asistentele medicale au efectuat un training de specialitate pentru a însuşi cunoştinţele necesare pentru folosirea aparatelor.
Cu acest nou serviciu organizaţia Caritas Alba Iulia are ca scop grija mai atentă faţă de cei în nevoie. Programul de îngrijire la domiciliu vine în ajutorul locuitorilor satelor, acolo unde serviciile medicale sunt mai greu accesibile.
Telemedicina ca metodă este una extrem de benefică din punct de vedere al  reducerii internărilor spitaliceşti, sau a listelor de aşteptare la medicii de specialitate. Totodată telemedicina reduce costurile de deplasare a bolnavilor, costurile de consultaţie şi celelalte cheltuieli spitalicești.