Tineri pe City Tour

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Jocul se numește City Tour. A fost inventat de Bojoievschi Éva şi Székely Áron, mentorii proiectului Pregătirea Tinerilor Pentru Lumea Muncii a Caritas Alba Iulia. Au descoperit, că o parte a tinerilor, care frecventează activităţile lor – proveniţi preponderent din zone rurale – sunt reticenți să meargă singuri într-un oraș mai mare de teamă, că se pierd, că nu-şi vor putea rezolva problemele administrative, că nu vor putea folosi transportul public, și că nu vor putea comunica în limba română. De aceea, au conceput un joc, în care tineri în grupuri mici trebuie să aventureze într-un oraș necunoscut, vizitând locații desemnate și îndeplinind diverse sarcini. În acest proces, ei învață să lucreze în echipă, să se orienteze, să își organizeze sarcinile, să își gestioneze timpul și banii de buzunar și să folosească instrumente tehnice, precum: Google Maps și Translator, aplicația Moovit pentru autobuze și trenuri, să partajeze locația, să facă și să trimită fotografii. Această metodă pedagogică experiențială dezvoltă, de asemenea, abilitățile sociale, de comunicare și lingvistice ale participanților, deoarece aceștia trebuie să vorbească cu persoane străine și să comunice în limba română în timpul aventurilor.

Primul City Tour a fost organizat pentru tineri din Sovata la Tîrgu-Mureş în primăvara anului trecut. Ținând cont de feedback-ul primit de la participanți, mentorii au predat metodele lor colegilor din Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni. Astfel, nu a întârziat să aibă loc şi cea de a doua aventură urbană, de data aceasta cu tineri adulți din Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni. Aceștia s-au întâlnit la Casa Caritas din Tîrgu-Mureș, au format echipe de câte patru sau cinci persoane, şi au fost însoțiți de voluntari. Existau sarcini și locații comune, dar acestea variau și de la o echipă la alta. Trebuia să ajungă, de exemplu, la cea mai apropiată farmacie, să cumpere apă de la magazinul de peste drum, să afle ora plecării următorului tren de la gară, să comande cafea în limba română la bistro, să adreseze scrisori la poștă, să găsească o policlinică, o secție de poliție, un spital și, în final, să obțină un fluturaș la târgul de joburi, care avea loc la Teatrul Național. Erau liberi să se deplaseze pe jos, cu autobuzul sau chiar cu taxiul. La fiecare locație, trebuia să facă fotografii care trebuiau trimise mentorilor împreună cu un share al locației.

Aventura a durat aproape patru ore, iar tinerii s-au întors la Casa Caritas după-amiaza târziu, obosiți. „M-am simțit pierdut.” „A existat o bună cooperare în echipă.” „Era mult trafic, trebuie să fii atent.” „Am ajuns în toate locațiile, am reușit să îndeplinim sarcinile.” „A fost dificil, pentru că nu vorbesc limba română.” „Nu am îndeplinit toate sarcinile, pentru că atunci nu ne-am fi întors la timp.” „A fost foarte puțin spirit de echipă. Toată lumea a vrut să meargă în altă direcție.” „Călătoria de cinci minute s-a transformat într-o călătorie de cincisprezece minute doar pentru că nu am trecut printr-o trecere pentru pietoni.” „A fost un succes, că am putut să mă înțeleg în limba română.” „Mi-a plăcut orașul, chiar dacă nu-mi plăcea înainte. „La oficiul poștal, funcționarul ne înjura, să spunem repede ce vrem, pentru că nu are timp nici să se ducă la baie.” „Taximetristul a fost drăguț, chiar dacă în mare parte am comunicat cu el cu ‘da’.” „Banii de buzunar au fost suficienți și a mai rămas ceva” – şi-au relatat participanții experiențele.

Pe măsură ce reflectau asupra evenimentelor zilei respective și se ascultau reciproc, au reușit să formuleze concluzii și să numească abilitățile, care trebuie consolidate. În timp ce se uitau la fotografiile trimise cu partajarea locaţiei, tinerii s-au înveselit, au început să vorbească și să râdă, ceea ce probabil au continuat și pe drum acasă.

Júlia Orbán
Traducere: Ingrid Puskás-Bajkó

Articole asemănătoare:
Elevi din clase terminale au luat parte la excursie de studiu >>> DETALII
Comunitate, conexiuni, întâlniri vindecătoare >>> DETALII
Aşa a reflectat apa faţa >>> DETALII

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by: