Toți pentru toți: tabăra de vară în luna August

Între 16–20. august a fost organizată tabăra de vară în cadrul proiectului Toți pentru toți, având o tematică prelucrată cu grijă, respectând regulile stării de alertă. Tabăra din săptămâna numită ca Săptămâna sporturilor a avut ca obiectiv principal dobândirea deprinderilor necesare pentru un stil de viață sănătoasă. Pe parcursul săptămânii elevii a avut ocazia să participe la o serie de activități, să cunoască zilnic un anumit sport. Zilnic au fost invitați specialiști din diferite domenii cu care copii au putut participa la o activitate practică din sportul respectiv. Au fost prelucrate sporturile de dans sportiv ca aerobic, jocurile cu minge în special handbalul, badminton, yoga, atletismul și gimnastica ritmică. Activitățile sportive au fost organizată cu grijă, supravegheată și planificată, fiind o modalitate care ajută la dezvoltarea abilităților necesare în viață.

Între scopurile principale au fost dezvoltarea stimei și a încrederii, dezvoltarea abilităților sociale, de comunicare și capacitatea de a interacționa cu alte persoane, capacitatea de concentrare și focalizare alături de dezvoltarea în general al musculaturii și  sistemului osos, în special accentuarea de a menține un metabolism activ și sănătos. Aerobicul a cuprins exerciții în timpul cărora consumul de oxigen este mai mare decât în restul timpului. Aceste exerciții au fost de intensitate moderată, susținute timp de câteva minute, scopul lor fiind de a îmbunătăți starea generală de sănătate, funcția memoriei, stabilitatea emoțională dezvoltând stima de sine și încrederea de sine al copiilor.

Activitatea de yoga a fost adaptată copiilor, nivelului lor de dezvoltare fizică, cognitivă, psihică. Posturile au fost adaptate copiilor, au fost aceleași ca și cele pe care le execută adulții, dar simplificate. A cuprins muzică și dans, exerciții de respirație, de echilibru și coordonare, creativitate și spontaneitate, majoritatea posturilor fiind inspirate de animale, plante, soare și lună, iar pentru copii a fost foarte ușor să le învețe prin joacă.

Ziua handbalului a fost o adevărată participare la un joc respectând regulile îmbunătățind mușchii brațului și întărind partea superioară a corpului, dezvoltând agilitatea mâinilor și picioarelor, cu schimbări bruște de ritm și direcție necesare. Obiectivele principale au fost stimularea flexibilității corpului, îmbunătățind concentrarea mentală și încrederea în sine, dezvoltarea aptitudinilor atletice promovând munca în echipă.  Cea mai mare experiență pentru copii a fost ziua când un cuplu căsătorit, fiecare având meseria de arbitru a fost invitat la ziua fotbalului să povestească despre fotbal, despre regulile din fotbal, despre meseria lor. Au vorbit despre intervenția arbitrilor, sancționarea greșelii pentru a proteja jucătorii care sunt victime ale unui atac serios, sancționarea împingerilor, tragerilor, analiza și decizia arbitrului la fazele cu atac promițător sau cu șanse mari de a marca, spiritul jocului și eficiența respectării lui, controlul jocului, ținuta și echipamentele obligatorie ale arbitrilor.

Principala atracție pentru copii a fost moneda magică cu care începe fiecare joc, decizia luată cu ajutorul monedei. A fost accentuată arbitrajul ca meserie, cursurile, formarea prin care cineva poate să devină arbitru. Faptul că una dintre invitații a fost o femeie care practică de mai mulți ani arbitrajul, a fost un model pentru fetele cei mari, că sunt unele meserii pe care poate să practică oricine indiferent de gen.

Concluzia care a fost prelucrată a fost faptul că oricine poată să obține tot ce vrea, dacă face eforturi, lucrează și este persistent la greutățile cu care va întâlni pe parcursul drumului. La finalul săptămânii copii au participat la o activitate cu o profesoară de educație fizică. Activitatea a conținut exerciții pentru pregătirea organismului pentru efort, influențarea selectivă a aparatului locomotor, dezvoltarea îndemânării prin parcursuri aplicative și exerciții pentru revenirea organismului după efort. A fost o experiență unică pentru copii, deoarece mulți dintre ei au putut participa la o oră de gimnastică cu exerciții structurate. Cele mai plăcute exerciții pentru copii au fost alergarea accelerată, răsucirea trunchiului spre dreapta și arcuire, mersul cu mișcări de respirație. Săptămâna s-a sfârșit cu o serie de jocuri.

Bodó Csilla, Institutor cu atribuții de responsabil de specialitate

Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE  2014-2021.