Toți pentru toți: tabere de vară în luna iulie

Între 12–16. și 19–23. iulie au fost organizate tabere de vară în cadrul proiectului Toți pentru toți, tabere de o săptămână pentru copii dezavantajoase din școli primare și din grădinițe, având o tematică prelucrată cu grijă, respectând regulile stării de alertă. Tabăra numită ca Săptămâna artizanatelor a avut ca obiectiv principal încurajarea copiilor în fiecare moment și recunoașterea competențelor, dezvoltarea aptitudinilor și intereselor, astfel tabăra atingând scopul redescoperirii valorilor tradiționale de către generațiile mai tinere, oferind copiilor șansa de a explora o lume cu care  nu au contact zilnic și cu siguranță îi îmbogățește spiritual.

Programul săptămânii a conținut atât activități în aer liber cât și activități de interior. Fiecare zi a avut o tematică diferită, având scopul de cunoaștere și păstrare a artizanilor tradiționale, obiectul principal al taberei fiind cunoașterea și menținerea în viață ale tradițiilor străvechi ale artizanatelor, stimularea implicării active a copiilor în activități, stimularea imaginației și creativității, formarea unor deprinderi noi, motivarea pentru lucrul în echipă, respectarea regulilor de lucru și a celorlalți participanți. Activitatea  creativă a cuprins o serie  de  acțiuni care contribuie  la îmbunătățirea cunoștințelor copiilor  despre  diverse  tehnici  de  lucru  specifice  meșteșugurilor  tradiționale cu scopul de a stimula  creativitatea, de a integra ideea de identitate personală ce se exprimă liber, pentru ca lucrarea rezultată să primească amprenta prezentului. Fiecare copil  a avut posibilitatea  să-și descopere competențele și să le pună în valoare, de a le utiliza pentru a descoperi, de a se deschide, să-și poată exprima ideile, trăirile și să-i fie recunoscută individualitatea, aplicarea în practică a ideilor proprii – de către copil– si creșterea responsabilității personale in cadrul grupului.

Pe parcursul săptămânii copii au făcut cunoștință cu împâslirea, cunoașterea acestei termen și învățarea obținerii materialul de lucru – pâsla – cum lâna de pe oiță trece prin mai multe stadii și ajunge în mâna noastră pentru a ne realiza decorațiuni pufoase, pictatul pe pânza cu pensula în mână adăugând viață și culoare obiectelor care le înconjoară, tehnica decupajului și activitatea practică cu mărgele, tehnica înșirării, dezvoltând motricitatea fină și a sentimentelor de afecțiune față de membrii familiei. Activitățile specifice (pictura, activități manuale diverse etc.) a permis fiecăruia să se exprime liber și să-și împartă ideile și cunoștințele, au fost activități educativ- distractive de calitate, asigurând dezvoltarea cunoașterii interpersonale, a schimbului de idei și dorințe.

Bodó Csilla, Institutor cu atribuții de responsabil de specialitate

Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE  2014-2021.