Tratarea și monitorizarea specială a plăgilor

Datorită proiectului derulat de Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială finanțată de Fundației Vodafone România, persoanele vârstnice, îngirijite la domiciliu beneficiaza de tratamente moderne ale plăgilor. Proiectul include asigurarea de consumabile medicale speciale și resurse tehnologice folosite de către asistentele medicale specializate, în tratamentul plăgilor cronice ale persoanelor vârstnice

Proiectul a fost lansat în luna august 2015, în prezent rezultatele tratamentelor și starea plăgilor este urmărită de 14 asistente medicale și doi specialiști în managementul plăgilor cu ajutorul unor tablete,  telefoane mobile și ale unei aplicații dezvoltate special pentru acest program. De la începutul proiectului 204 persoane vârstnice au beneficiat de tratamentul modern al plăgilor cronice.

În primul rând, pacienții care suferă de plăgi cronice sunt înregistrate într-un sistem informatic comun, după care urmează întroducerea materialelor sanitare folosite în timpul tratamentelor, și urmărirea evoluției plăgilor prin poze. Cu ajutorul aplicației folosite asistentele pot să împartă observațiile și experiențele în timpul tratamentului.

Asistenta Bálint Márta s-a înscris între primele la program, anul trecut a participat intr-un curs de formare profesională în Budapesta, unde a însușit metode eficiente și moderne de tratare ale plăgilor. După părerea lui Márta, vindecarea depinde în mare măsură de calitatea pansamentelor și materialelor sanitare folosite. În timpul tratamentelor și pacienții pot urmării prin pozele făcute evoluția plăgilor, urmărind astfel vindecarea rapidă și spectaculoasă. Primăvara se va organiza un nou curs de perfecționare la Budapesta, entru asistentele care participă în programul Wound Management.

Proiectul face parte din programul „Mobile for Good” lansat de către Fundația Vodafone România cel mai amplu program din România care folosește tehnologiile mobile pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăți viața persoanelor dezavantajate sau a celor cu probleme de sănătate. Mulțumită tehnologiei folosită în cadrul serviciului se poate urmări oricând și oriunde starea de sănătate ale persoanelor vârstnice.