Un parteneriat de 20 de ani între Caritas Alba Iulia și Consiliul Județean Harghita

Ca și în anii precedenți, în 2021 Consiliul Județean Harghita sprijină programele derulate de Asociația Caritas Alba Iulia. Ca rezultat al cooperării îndelungate de 20 de ani, în acest an sunt finanțate mai multe proiecte în valoare de 931 064 lei.

Cea mai mare sumă, în total de 540 000 lei a fost acordată pentru Serviciul de îngrijire la domiciliu, acest serviciu fiind prezent în 66 de localități în județ, acordând servicii de bază și medicale, ajutor în activități menajere și alte servicii sociale la domiciliul beneficiarului. Această sumă reprezintă un procent de 6,82% din bugetul anual al serviciului.

Căminul de bătrâni Sf. Elisabeta din Gheorgheni primește finanțare din partea Consiliului Județean Harghita în valoare de 273 600 lei, care reprezintă costul îngrijirii a 6 persoane vârstnice de-a lungul anului.

Cu serviciul de asistență comunitară rurală Asociația Caritas Alba Iulia este prezent în șase localități mici din județul Harghita (Ghiduț, Păuleni, Valea lui Pavel, Recea, Pintic, Hagota). Acest serviciu vine în sprijinul persoanelor care locuiesc în aceste localități izolate, în primul rând bolnavilor, vârstnicilor, persoanelor defavorizate social, precum și persoanelor și familiilor care nu beneficiază de servicii sociale de bază și nici de informare publică. Acest serviciu a primit fonduri în valoare de 30 800 lei, care înseamnă aproape 16% din bugetul anual total al serviciului, și s-a realizat proiectul denumit Pod între izolare și comunitate.

În patru localități (Odorheiu Secuiesc, Atid, Corund și Zetea) funcționează Centre de zi destinate copiilor cu probleme sociale, educaționale. Scopul principal al serviciilor oferite este reducerea abandonului școlar, ajutarea copiilor să-și dezvolte abilitățile de învățare și să se integreze în societatea actuală. Această activitate a primit sprijin în valoare de 22 144 lei.

Pentru programele de zi a vârstnicilor Asociația Caritas Alba Iulia a primit un sprijin 5 000 de lei.

Programul complex pentru copii și tineri se ocupă începând de la copii mici până la tineri cu dizabilități. Anul aceasta, această activitate este susținută de Consiliul Județean Harghita cu 54 020 lei.  Scopul programelor pentru persoanele cu dizabilități este scutirea parțială a familiilor de la supravegherea persoanei cu dizabilitate, totodată aceasta se poate îmbogăți cu experiențe pozitive prin diverse evenimente organizate. Centrul de Zi Sfântu Augustin a avut trei proiecte câștigătoare, una fiind finanțată de Consiliul Județean Harghita, iar două de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Din suma alocată au fost organizate excursii, tabere, activități terapeutice  cu animale

Procentul finanțării programelor Caritas din județul Harghita de Consiliul Județean Harghita este de 4,10 din bugetul total anual.

Nr. Programe derulate de Asociația Caritas Alba Iulia în jud. Harghita Bugetul total al programului pe anul 2021 (RON) Finanțarea Consiliului Județean Harghita și DGASPC Harghita Procentul finanțării
1. Îngrijire la domiciliu 7 916 559 540 000 6,82%
2. Căminul de bătrâni Sf. Elisabeta 6 838 000 273 600 4,00%
3. Dezvoltare și educație timpurie, sprijin pt. pers. cu dizabilități 1 005 610 54 020 5,37%