Un parteneriat de succes

Ca și în anii precedenți, și în 2016 Consiliul Județean Harghita a sprijinit programele derulate de Caritas Alba Iulia. Ca rezultat al cooperării îndelungate de 15 ani, în acest an au fost finanțate 14 de proiecte județene în valoare de 808.433 lei.

Cea mai mare sumă, în total 437.750 lei a fost acordată pentru Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, acest serviciu fiind prezent în 66 de localități din județ, acordând servicii de bază și medicale, ajutor în activități menajere și alte servicii sociale la domiciliul beneficiarului.

Contractul a fost încheiat la începutul lunii iunie cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, și a fost valabil până la sfârșitul lunii noiembrie. Între acest timp Serviciul de Îngrijire la Domiciliu a fost prezent în 66 de localități din județul Harghita și a prestat servicii în valoare de 3.459.143 lei, din care 12,56 % a fost acoperit de către sprijinul primit de la Consiliul Județean. În total 155 de asistenți au prestat 427.564 de servicii medicale și sociale la 4.168 de domicilii.

Sunt bolnavi care sunt îngrijiți de către asistenții organizației de mai mulți ani, ei știu exact și aștept ziua și ora când sosește asistentul, dar sunt și pacienți care solicită ajutorul organizației după o operație mai mare, pe perioada recuperării sau când sosesc acasă din spital.

În acest an și Centrele de zi a vârstnicilor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni au primit un sprijin de 7.941 lei. În centre vârstnicii au posibilitatea de a participa la programe pentru dezvoltarea competenței mișcării cu ajutorul metodei Kinaesthetics, care atrage atenția asupra mișcării, dezvoltă sensibilitatea omului asupra activitățile fizice zilnice și încurajează oamenii la o viață activă, sănătoasă, independentă.

Serviciul de asistență comunitară rurală este prezentă din anul 2004 în șapte localități mici: Trei Fântâni, Ghiduț, Păuleni, Remetea, Hagota, Recea și Pintic. Acest serviciu vine în sprijinul persoanelor care locuiesc în aceste mici localități, în primul rând vârstnicilor, bolnavilor, persoanelor defavorizate social, dar şi persoanelor sau familiilor care nu beneficiază de servicii sociale de bază şi nici de informare publică. Serviciul a primit fonduri în valoare de 50.000 lei, care înseamnă aproape 25% din bugetul anual total al serviciului.

Sprijinul primit de la Consiliul Județean Harghita contribuie în mare parte la realizarea Serviciului de Îngrijire la Domiciliu, care are un rol important în antrenarea responsabilității și al participării familiilor, al comunităților locale și al factorilor de decizie în procesul de asistență.

Scopul serviciului este îmbunătățirea condiției de viață a persoanelor dependente, imobilizate la pat și domiciliu, care nu își pot satisface nevoile de bază, și necesită îngrijire. Reprezintă un complex de activități ce se acordă în cadrul unui sistem social și medical integrat și are scop principal menținerea autonomiei persoanei, precum și asigurarea accesului membrilor de familie al asistaților la informații și suport în participarea activă la procesul de asistență.

Prin acestea oferim nu doar o calitate socială și umană, ci și posibilitatea de a plănui și de a realiza un sistem de asistență sustenabilă din punct de vedere economic. În vederea acestora parteneriatul cu Consiliul Județean Harghita este un exemplu demn de urmat.