Voluntar pentru copii romi din Sîngeorgiu de Mureş

În programul şcoală după şcoală munca voluntarilor are un rol cheie. Dorinţa lor de a ajuta şi dragostea lor necondiţionată reprezintă un sprijin de neînlocuit pentru pedagogii sociali, totodată este şi un prilej de bucurie pentru copiii cu care se ocupă.

 …mi-am dorit să fiu voluntară, ca să cunosc oameni noi, să mă simt mai utilă, să-mi aduc contribuţia la o lume mai bună, la o societate romînească mai bună.

Imola Markaly este studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Tîrgu-Mureş, şi de doi ani este o voluntară activă în programul cu copii romi din Sîngeorgiu de Mureş.

– Povesteşte-ne despre experienţa ta cu copii romi.
Până în momentul de față fiecare întălnire a fost o experienţă pozitivă! Cea mai remarcabilă a fost pregătirea de Crăciun, când am făcut ornamente de crăciun și am decorat turtă dulce, împreună cu vârstnicii. A fost emoţionant să văd că fiecare copil vrea să facă un ornament cadou pentru frați sau părinţi. Mi-a plăcut foarte mult că elevii mai mari i-au ajutat pe cei mici. Au participat și elevii din Cotuş care au avut posibilitatea să se bucure de comuniunea cu elevii şi vârstnicii din Sîngeorgiu de Mureş într-o atmosferă familială. În timp ce ne uitam la pozele din anul trecut m-a cuprins un sentiment de bucurie datorită faptului că şi eu fac parte din această comunitate. A fost ceva extraordinar!

– Ce fel de progress ai observat la aceşti copii?
– Unii copii pornesc cu deficienţe foarte mari. Este prima dată când mă întâlnesc cu faptul că nu pentru toţi copii este simplu şi uşor procesul de alfabetizare, mulţi necesită foarte multă muncă. Pentru că încercăm să lucrăm cu fiecare copil nu doar la nivel de grup dar şi individual, am observant că şi cei cu deficienţe mari au reuşit să recupereze din lipsuri. Chiar dacă unii progresează mai încet, dar deja cunosc literele, calculează mai bine faţă de sine. În ciuda faptului ca au teme lungi, copii sunt perseverenţi şi vin cu elan la programul afterschool, chiar dacă ştiu că aici trebuie să înveţe.

– De ce ai ales programul cu copii romi?
– Pentru că mă pregătesc să devin pedagog, şi m-am gândit că nu ar fi o idee bună să mă izolez de acest subiect. Este important să văd cu ce probleme se confruntă aceşti copii şi prin ce metode se pot integra în clasă. Am vrut să afu despre acest proces, stiind că este unul aparte, pentru că şi ei la rândul lor provin dintr-o cultură diferită.

Muresan Vilmos participă des la programul şcoală după şcoală, îi ajută pe copii în învăţarea lecţiei şi rezolvarea temelor de casă.

– Pot să spun că am doar experienţe bune cu copii, parcă sunt mai receptivi la educaţie, dar poate acest lucru se datorează vârstei lor. Într-o zi unul din elevii de serviciu a scăpat toate feliile de salam pe jos, şi din această cauză nimeni nu a putut avea sandwich cu salam. Copii l-au sfădit şi ziua următoare erau foarte recunoscători când au văzut că este salam din nou şi au înţeles că nu e firesc să aibă salam zilnic.

– Ce progress ai observat la copii?
– Au devenit mult mai disciplinaţi la sfârşitul lunii, dar totodată am observat că învață mult mai repede, poate şi din cauza lipsei de cunoştinţe.

– De ce ai ales programul cu copii romi?
–  Pe de o parte este o provocare nouă să lucrez cu persoane despre care mulți au prejudecăţi, pe de altă parte îmi face plăcere să lucrez cu copii, şi cred că nimeni nu trebuie judecat pe baza aparenţelor sau a domiciliului.

Szasz Balint: De aceea mi-am luat angajamentul de a fi voluntar, pentru că îmi place să ajut oamenii, pentru mine este important ca prin munca mea să contribui la binele altora.

– Povesteşte-ne despre experienţa ta cu copii romi.
Copii sunt foarte îndemânatici, le place să facă lucruri noi, dar totodată necesită multă grijă şi îndeletnicire.

– Ce amintiri pozitive ai cu copii?
– O dată când eram la grădiniţa de pe deal cu Orsi şi cu un alt coleg, la program au venit doar 3 copii. Ne-am aşezat şi am început să ne jucăm cu ei. Cu bucurie am văzut cât sunt de fericiţi că se pot juca şi că cineva se ocupă de ei. O altă experienţă plăcută a fost când cu ocazia zilelor ”Şcoala altfel” le-am organizat o proiectare de desene animate. Au luat parte în jur de 10 copii care au fost foarte abili, s-au descurcat cu orice sarcină dată de noi şi s-au simţit bine. Se vedea pe ei că sunt copii foarte deştepţi doar au nevoie de mai multă atenţie şi îndeletnicire.

– Ce progrese ai observat la copii?
– Copii sunt într-un progres continuu, devin tot mai îndemânatici şi acest lucru se poate observa şi din activităţile lor din programul şcoală după şcoală.