„Voluntariatul reflectă, în primul rând, încrederea că putem contribui la o schimbare”

Odată cu lansarea anului European al voluntariatului 2011 organizația Caritas Alba Iulia se alătură evenimentelor organizate pentru a marca anul acelor 100 de milioane de europeni care se implică în activități de voluntariat. Programele organizate de către Caritas Alba Iulia au fost promovate la conferința de presă de la Tîrgu-Mureș

"În viziunea organizaţiei Caritas Alba Iulia voluntariatul înseamnă mult mai mult decât un simplu act benevol. Voluntariatul înseamnă, în  primul rând încredere: încrederea că putem contribui la o schimbare, că societatea în care trăim poate fi transformată"- explică dr. Márton András, directorul organizaţiei.

Voluntariatul la Caritas Alba Iulia are o istorie de 20 de ani, a specificat Ludescher László, directorul departamentului de asistenţă socială: ”În 2010 am ajuns ca organizaţia să se mândrească cu şapte astfel de birouri şi opt coordonatori de voluntari. La toate acestea se adaugă cooperarea internaţională cu organizaţiile Caritas din Ungaria şi Germania, care ne-a ajutat in implementarea unui sistem complex de formare.”- a mai adăugat Ludescher László.

"Anul european al voluntariatului va fi sărbătorit prin o multitudine de evenimente – a precizat Molnár Judit managerul programului de voluntariat. În deschiderea programului vor fi organizate zile de voluntariat în şase oraşe din Transilvania, iar în luna mai ne alăturăm Săptămânii Voluntariatului care va fi organizată la nivel naţional. Una dintre cele mai mari proiecte este Tabăra Voluntarilor din luna iulie. Nu va fi vorba doar de formare profesională, ci în programul taberei va fi inclus și munca pentru o comunitate locală. Anul se va încheia cu Gala Voluntarilor, unde în semn de recunoştinţă vor fi sărbătoriţi toți voluntarii organizației."  

În activitățile organizației Caritas Alba Iulia zi de zi sunt incluse programe pentru voluntari. Lumea basmelor la pediatrie, sau programul de corepetare pentru copiii cu multiple nevoi sociale sunt câteva din oportunitățile oferite celor care vor să facă muncă voluntară: "Îmi place foarte mult să mă implic. Nu vă pot explica ce simt atunci când la apariţia noastră în salon văd zâmbetul copiilor bolnavi. Unii ne cunosc deja şi ştiu că aducem poveşti, jocuri şi cântece. Astfel poate că pentru câteva ore ei uită de boală şi singurătate" – ne-a mărturisit Ábrán Csilla, elevă de liceu, voluntară Caritas Alba Iulia.

(Anamaria Neag)