Ziua Internațională a Romilor la Odorheiu Secuiesc
Muzică, dans, cântec și poezie… într-un cuvânt: cultură. Scopul Zilei Internaționale a Romilor – declarată oficial în data de 8 aprilie 1990 – este sărbătorirea culturii romilor și atragerea atenției asupra statutul lor social. Din cauza pandemiei abia după trei ani am reușit să organizăm evenimentul destinat romilor, de care un număr mare – mai mult de 160 – de oameni au fost interesați.
Programul festiv – organizat în data de 8 aprilie – s-a realizat în cadrul proiectului Caritas intitulat Toți Pentru Toți, în parteneriat cu Primăria Odorheiu Secuiesc. În cadrul evenimentului de trei ore am avut parte de prezentări profesionale, de diferite spectacole ale școlilor generale, de muzică, dans și voie bună.
Ziua Romilor – organizat la Casa Tineretului Siculus – a fost deschisă de prezentarea antropologului Máté Isztojka, cine s-a născut la Avrămești și provine din neamul Gabor-Romilor. Máté Isztojka și-a urmărit studiile la Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, iar în prelegerea sa ne-a prezentat lucrarea de licență scrisă despre istoria, cultura, tradițiile, obiceiurile, vestimentația și meseriile romilor, totodată ne-a povestit și despre familia sa.
După această prezentare a urcat pe scenă Sándor Berki, cântăreț cu un talent excepțional, provenit din comunitatea locală, cine a interpretat melodiile lui Tibi Ruszó. Vocea lui și felul în care le cânta aceste melodii, era atât de plăcut, încât publicul și-a exprimat dorința de a asculta fiecare cântec de două ori. Atmosfera încălzită a fost intensificată de dansurile vivace din zona Ceuaș ale Ansamblului de Dans Popular „Kékiringó”.
Înaintea Zilei Romilor organizatorii au anunțat un concurs de desen și scris povești în tema culturii romilor, destinat elevilor școlilor generale din zona Odorheiu Secuiesc. Până 6 aprilie au sosit 161 de desene și 32 de povești. Aceste creații au fost evaluate de un juriu profesionist, alcătuit din: Zselyke Groos (grafician), Orsolya Köntös-Kőpál (coordonatorul programelor de copii din zona Odorheiu Sceuiesc) și Máté Isztojka (antropolog). În cadrul Zilei Romilor a avut loc și decernarea premiilor după cum urmează:
Premiații categoriei de desen:
Clasele 1–4:
- Dorottya Varga (clasa a 3-a, Liceul Tehnologic Corund)
- Beáta László (clasa a 3-a, Școala Generală „Tompa László”, Odorheiu Secuiesc)
- Kata Kerestély (clasă pregătitoare, Școala Generală „Orbán Balázs”, Odorheiu Secuiesc)
Clasele 5–8:
- Boróka Istvánfi (clasa a 5-a, Școala Generală „Jósika Miklós”, Atid)
- Katalin Ötvös (clasa a 6-a, Școala Generală „Jósika Miklós”, Atid)
- Zsófia Kelemen (clasa a 6-a, Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunát”, Zetea)
Premiații categoriei de scris povești:
- Pál Örs Bodó (clasa a 4-a, Școala Generală „Móra Ferenc”, Odorheiu Secuiesc)
- Nikolett Trinfuj (clasa a 3-a, Școala Generală „Gábor Áron”, Vlăhița)
- Réka Nagy (clasa a 3-a, Liceul Pedagogic „Benedek Elek”, Odorheiu Secuiesc)
Premiu special: Janka Kiss (clasa a 5-a, Școala Generală „Orbán Balázs”, Odorheiu Secuiesc
Îi felicităm pe cei premiați, ai căror răsplată este câte-un voucher valoros pentru rechizite și jucării. Acei elevi premiați, care n-au fost prezenți la decernarea premiilor, își vor putea ridica voucherele din biroul Caritas (Str. Kossuth Lajos, nr.18, Odorheiu Secuiesc).
După decernarea premiilor a avut loc spectacolul copiilor din Școala Generală „Tompa László”. Elevii din clasa a 3-a și a 4-a au fost pregătiți de învățătoarea Gyöngyike Simon. Spectacolul a fost condimentat de performanța muzicală a Corului Superar al Caritas Alba Iulia. Acestui program de intervenție cu scop socio-muzical s-au alăturat trei localități din zona Odorheiu Secuiesc: Atid, Odorheiu Secuiesc și Zetea.
Renáta Mihály și Mária Ramóna Vass, elevii Centrului de Zi Caritas au interpretat în două limbi – în maghiară și în rromani – poezia E vyaca purani de Dyordys Kantya în traducerea lui Sándor Weöres.
Evenimentul festiv s-a încheiat cu spectacolul Ansamblului de Dans Popular Urusos din Dealu și cu imnul romilor.
Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE 2014-2021.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.