Ziua Mondială a Bolnavilor serbată la Tîrgu Mureş

Caritas Alba Iulia Filiala Tîrgu Mureş, Parohia Sfântul Ioan Botezătorul şi Serviciul de Ajutor Maltez au organizat o festivitate de Ziua Mondială a Bolnavilor

Programul festiv a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica Sfântul Ioan Botezătorul, unde au reuşit să vină sau au fost transportate de voluntari aproape 180 de persoane bolnave, majoritatea vârstnici. Protopopul Csintalan László a ţinut să explice că această sărbătoare a fost instituită de papa Ioan Paul al II-lea în 1992 în amintirea primei apariţii miraculoase la Lourdes a Fecioarei Maria din anul 1858. A subliniat importanţa acestei zile făcând o paralelă între exemplul bunului samaritean şi situaţia din zilele noastre, pentru că şi astăzi sunt persoane şi organizaţii care simt cât este de important să asculte şi să îngrijească zi de zi bolnavii comunităţii. Momentul culminant al liturghiei a fost participarea a peste o sută de persoane la sacramentul ungerii bolnavilor, primind astfel un har deosebit care îi uneşte cu pătimirea lui Cristos şi le dăruieşte mângâiere, pace şi curaj.

Serbarea a continuat în Casa Deus Providebit, unde după întâmpinarea oaspeţilor organizaţiile şi-au prezentat activităţile, mai ales acele cu care vin în ajutorul persoanelor bolnave şi a celor vârstnice. Dr. Hegedűs Ella a ţinut o prelegere despre modul de viaţă sănătoasă, invocând ca principală sursă de vindecare dragostea care este un izvor de putere în viaţa bolnavului pentru suportarea durerii. Pe lângă gustările şi ceaiul cald pregătit de organizatori, în pauză s-a oferit ocazia consilierii şi a dialogului personal. Copii de la şcoala generală nr. 7 şi tinerii voluntari maltezi au interpretat momente vesele inspirate din viaţa reală, scrise pentru această ocazie. Momentul cel mai impresionant al zilei a fost la sfârşitul programului când participanţii au făcut sala să răsune de cântatul lor împreună, bucurându-se unii pe ceilalţi, recitând poezii şi cântând.

Prin intermediul radioului am reuşit să pătrundem şi în casele acelor bolnavi care din cauza gravităţii situaţiei lor nu au putut participa la aceste evenimente. După masă, în emisiunea Armonii a doamnei László Edit la Radio Tîrgu Mureş au fost invitaţi dl. Tulit János de la Serviciul de Ajutor Maltez, d-na Sipos Tünde de la centrul de zi pentru vârstnici al organizaţiei Caritas, d-na Becsky Borbála psiholog, specialist în asistenţă familială şi doamna dr. Hegedűs Ella medic de familie.

Am organizat această sărbătoare cu gândul de a oferi bolnavilor câteva ore plăcute care să le aline durerea şi cu speranţa că cel puţin pe moment aceştia vor uita de greutăţile zilnice. (Molnár József)