Ziua Mondială a Bolnavului

În 1992, la iniţiativa papei Ioan Paul al II-lea, în comunitatea romano-catolică din întreaga lume avea să fie instituită „Ziua Mondială a Bolnavului”, în memoria sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

Celebrarea anuală a acestei zile are scopul de a sensibiliza cu privire necesității de asigurare cea mai bună asistenţă celor bolnavi, de a-i ajuta să înţeleagă suferinţa semenilor, de a implica în mod particular diecezele, comunităţile creştine şi persoanele consacrate în pastoraţia sanitară, favorizând angajamentul întotdeauna preţios al voluntariatului.

În fiecare an pe 11 februarie evenimentul este marcat de Caritas Alba Iulia și Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, al cărui organizație de binefacere este. Așa s-a întâmplat și la Petroșani unde șirul activităților a început în biserica ”Sf. Varvara” cu o slujbă specială celebrată în două limbi de preotul paroh Szász János, fost director Caritas. La liturghie au participat atât enoriașii cât și o parte din beneficiarii Centrului de Îngrijire la Domiciliu, persoanele care nu s-au putut deplasa fiind transportate cu un microbuz. De ramarcat este şi faptul că, în cadrul liturghiei peste 100 persoane au primit Sacramentul Ungerii Bolnavilor.

A urmat prezentarea serviciilor acordate de organizație la sediul Caritas, unde pentru doritori au fost măsurate gratuit tensiunea arterială și glicemia, acest demers fiind posibil datorită sprijinului oferit de o persoană din localitate. Apoi cei prezenți au putut servi un ceai, senvișuri și cozonac. Mulțumirea a fost foarte mare atât în rândul beneficiarilor cât și în rândul angajaților Caritas, fiind o întâlnire altfel decât în relația pacient- asistent.

Mulțumim celor care ne-au ajutat în organizarea evenimetului!

(Adina Roman)