Ziua Romilor în Sângeorgiu de Mureş

Vineri, 8 aprilie a avut loc un nou eveniment în Sângeorgiu de Mureş. Populaţia locală de etnie romă în 2016 a avut de prima dată ocazia să participe la Ziua Romilor în Sângeorgiu de Mureş, organizat de Caritas Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Sângeorgiu de Mureş şi Asociaţia Kolping.

Festivitatea a fost ţinută în Casa de Cultură a comunei. Pe lângă organizatori şi primarul, Sófalvi Szabolcs a felicitat publicul în limba maghiară, română şi romă. După discursul său – surprinzând pe toţi – a dansat un dans rom şi a cântat la vioară.

În cadrul programului a cântat la vioară Varga Gyula muzician recunoscut, iar publicul dansat împreună cu ansamblul de dansuri rom Trandafirii Sălbatici. După cântarea Imnului Naţional al Romilor, participanţii au fost invitaţi la un gulaş  de fasole. După-amiază copiii au vizionat un spectacol teatral despre o poveste a culturii romi (actorii au fost trei studenţi de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş) pe care în urmă, le-au putut desena pe asfalt.

Identitatea romilor

Iniţiatorii evenimentului au fost colegii programului de integrare socială a Organizaţiei Caritas Alba Iulia, cu scopul de a conştientiza comunitatea romă locală de identitatea lor şi de importanţa şi frumuseţea conservării tradiţiilor, a obiceiurilor. Récsei Mária, coordonatorul programului a declarat că, prin organizarea evenimentului a dorit să înceapă o tradiţie a evenimentului, integrarea lui viţa culturală a comunei. Scop a fost totodată ca romii localnici în viitor să ia parte în organizare, acest zi fiind ziua lor.

Am gândit şi la copiii

A fost o bucurie să vedem că au venit mulţi copiii la program. Korodi Orsolya, organizatorul programelor pentru copii a declarat că părinţii copiilor romi ori nu simt nevoia să-i ducă la teatrul de păpuşi sau la diferite spectacole teatrale, ori nu au bani pentru aceste evenimente. Prin urmare, în program a primit loc o şi prezentarea unei poveşti romi. Doi profesori s-au alăturat,  de asemenea, programului pentru copii, aducându-şi clasele. Astfel copiii de etnie maghiară au avut ocazia nu numai să cunoască o parte din cultura romă, dar şi să deseneze împreună cu romii de vârsta lor. Operațiunea comună a avut ca rezultat nenumărate desene: soare, flori, prințese şi şerpi.

Fotografii despre eveniment >>>

(Márton Kinga Izabella)