Ziua romilor la Cotuş

În data de 5 aprilie în cadrul proiectului O şansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureş comunitatea din Cotuş a sărbătorit Ziua internaţională a romilor.

Desfăşurat într-o atmosferă plăcută, la evenimentul comunitar organizat de Primăria Sîngeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Caritas Alba Iulia și Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe”, în căminul cultural s-a proiectat un film despre originile și obiceiurile romilor, au fost prezentate romi celebri, iar grupurile locale au interpretat cântece şi dansuri tradiţionale.

Este important să ne ascultăm reciproc, să ne cunoaştem unii pe alţii mai bine, să participăm la sărbătorile celuilalt, deoarece se poate dezvolta o relație mai puternică de încredere între diferitele naționalități, iar această încredere poate duce la o mai ușoară integrare și adaptare în comunitate. Aceasta însemnând un pas înainte pentru toți locuitorii – a spus Sófalvi Szabolcs, primarul comunei – Cu prejudecăți și excluziuni vom crește doar diferențele dintre noi.

Scopul proiectului lansat în 2017 este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din cele 4 comunități marginalizate din comuna Sîngeorgiu de Mureș. Principalele măsuri de integrare sunt prin intermediul intervențiilor în domeniul educației, ocupării forței de muncă, furnizării de servicii medico-sociale și sociale, îmbunatățirii condițiilor de locuit, acordării de asistență juridică și combaterea discriminării și promovării multiculturalismului. Asociația Caritas în proiect şi-a asumat educarea a 300 de copii prin programe integrate de tip Școală după școală și o serie de alte activități educative.