Roma nap Máréfalván

A Caritas családsegítő szolgálata, a Nyírő József Általános Iskola, az Artera Alapítvány és az Összefogás Háza roma napot szervezett a máréfalvi művelődési házban

A romák nemzetközi napjának tiszteletére és a közösség építésére jött létre a rendezvény. A közel 170 fős közösségnek szóló műsor Bálint Tibor iskolaigazgató köszöntésével vette kezdetét, majd Macskássy Katalin Sosem volt Cigányország című, a roma eredetmonda alapján készült filmjét vetítették le. Máréfalva 30 százaléka romának vallja magát és az általános iskola közel 270 tanulójának 45 százalékát a cigánygyerekek teszik ki.
A film után Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című versét szavalták el a kicsik először magyar, majd románi nyelven, de énekeltek az Összefogás Háza gyerekei, majd halhattuk a rajzkiállítás témáját adó cigány mesét, Az elrejtett kincset.
A kulturális programok után műhelyek alakultak. Ötvös Pista bácsi vezette kosárkészítést, a Caritas családsegítő szolgálata pedig papírhajtogatást tanított. A két közösség szimbólumait, a madarat és a tulipánt készíthették el a résztvevők, és hogy a hangulat is pezsegjen Dezső bácsi citérája segítségével teltek az órák.
A végére pedig egy flashmob – villámcsődület – állt össze, azaz mindenki kapott egy betűt, majd kirakták a következő két mondatot, ami a roma nap üzenetét hordozza: Nem választhatod meg, hogy hová és kinek szüless, de hogy mivé válsz, az rajtad múlik, illetve Mahatma Ghandi gondolatát: Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.
Ezekkel az üzenetekkel és egy kis ajándékkal térhetett mindenki haza. (Sándor István)