Roma nap Marosszentgyörgyön

Április 12-én került sor a Roma napra Marosszentgyörgyön. A Románia kulturális községe címet több évben is elnyerő községben harmadik alkalommal ünnepelték meg a romákat. Szervezők: Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, Divers Egyesület, Gyulafehérvári Caritas és Szent György Gimnázium.

A rendezvényt a katolikus, református és ortodox lelkészek áldása nyitotta meg. A tiszteletes urak és plébános urak elénekelték a Laudate omnes gentes, laudate Dominum dalt, mely annyit jelent: Dicsérje minden nemzet, dicsérje az Urat!, ezután Isten áldását kérték a rendezvényre és az összegyűltekre. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és mint a mezők virága, olyan szép a mi együttlétünk is – hangsúlyozta Baricz Lajos plébános.

Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy község polgármestere román, magyar és roma nyelven is köszöntötte az ünneplőket. Kiemelte, hogy ahogyan a község megünnepli a román és a magyar nemzeti ünnepeket, ugyanúgy közösen ünnepeljük a roma nemzeti napot is. Véleménye szerint ez a közös ünneplés ugyanúgy közelebb hozza a különböző nemzeteket, mint a vallás és az imádság. E közös ünneplések során minél inkább megismerjük egymást, annál jobban elfogadjuk a másikat, a másik nemzet kultúráját nyelvét, hagyományait, zenéjét, táncát. Így leszünk egyre toleránsabbak, egyre szeretetteljesebbek. Ezt segíti elő az a nagy projekt is, amit megnyertünk (Esély mindenkinek Marosszentgyörgyön), és azokat a családokat szeretnénk segíteni, akik szegényebb sorsban élnek, akik úgy érzik, hogy őket nem fogadják el. Én remélem, hogy ezeket a falakat lebontjuk és hidakat fogunk építeni – zárta beszédét a polgármester úr.

Ezután a résztvevők Gábor Andris szólista vezetésével elénekelték a Gelem gelem (Megyek, megyek) című roma himnuszt és a Zöld az erdő, zöld a hegy is című regionális roma himnuszt Szántó Árpi vezetésével.

A rendezvény keretében a szervezők levetítettek egy kisfilmet is a romák történelméről, amely rávilágított a romák viharos múltjára, és kiemelte, hogy nagy utat tettek meg az üldöztetéstől és a rabszolgaságtól ahhoz, hogy mára az egészségügyben, oktatásban, politikában és még sok más területen tevékenykedjenek.

Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke is felszólalt, beszédében elmondta, hogy egy nemzet életében nagyon fontos, hogy milyen nyelven beszél, így a már említett projekt keretében előtérbe kerül a roma nyelv és a roma történelem megismertetése azokkal a romákkal is, akik nem ismerik ezeket. Koreck Mária tudatta a résztvevőkkel, hogy új munkalehetőségek is vannak a romák számára, ezekről az elkövetkező napokban szerezhetnek több információt az érdeklődők. Felajánlott egy vállalkozó több munkahelyet. Most Önökön múlik az, hogy bebizonyítsák: tényleg szeretnének dolgozni.

A legfiatalabb fellépők a Caritas iskola utáni foglalkozásaira járó kisiskolások voltak, akik Majtényi Erik Tücsökzene című versét szavalták el. A szorgalmasan tanuló gyerekek bebizonyították, hogy igenis érdemes iskolába járni, így a szülők figyelmét is ismételten felhívtuk arra, hogy helyezzék első helyre gyermekeik oktatását, támogassák gyermekeiket a tanulásban.

Az ünnepi műsor keretében színpadra léptek még a marosszentgyörgyi Vadrózsák, a csejdi Tüzes Rózsák, a talpalávalót Szántó Árpi, Varga Gyula és Gábor Andris húzta. A táncosok előadása után minden résztvevő táncra perdült, a rendezvényt pedig közös ebéd zárta.

(Márton Kinga Izabella)