Roma napi ünnepségek

Az előző évekhez hasonlóan idén is megünnepeltük a Romák világnapját.

Roma nap Székelyudvarhelyen

A Gyulafehérvári Caritas és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala április 9-én immár második alkalommal szervezte meg Székelyudvarhelyen a romák nemzetközi napját. Az egész napos rendezvénysorozat programjaiból minden korosztály kedvére válogathatott.

Délelőtt tíz órától kezdődött a városi sportcsarnok előtt az óvodásoknak és iskolásoknak megszervezett aszfaltrajz készítés, melynek témája „Az igazságtevő királyné, avagy kié a csacsi?ˮ című cigány népmese. A programban mintegy 40 Budvár negyedi óvodás és kisiskolás gyerek kapcsolódott be, ezen kívül 20 gyerek érkezett még Bogárfalváról. Sajnálatos módon a város többi tanintézményéből nem volt résztvevő.

A szorgos kis kezek hamar színtengerré varázsolták a szürke aszfaltot: kunyhók és paloták, csacsik és királynék néztek az ég felé, előcsalogatva a felhők közül a nap sugarait is.

Ugyancsak délelőtt tíz órától a szervezők tanácskozást és műhelymunkát is tartottak a helyi döntéshozóknak a romák felzárkóztatása témakörben: párbeszédet kezdeményeztek az udvarhelyi romabizottság képviselői, valamint a helyi tanács, a Caritas, az udvarhelyi tanintézetek vezetői, a polgármesteri hivatal szociális osztálya és a politikai pártok illetékesei között. A jelenlévők több szemszögből is megvilágították a helyi roma lakosság integrációjának kérdését: pontokba szedték a főbb problémákat, többek közt az írástudatlan felnőttek, iskolából kimaradó gyerekek, egészségtelen életmód és munkavállalási nehézségek témakörét. A javaslatok kidolgozása, megvitatása a további találkozókon valósulhat meg.

Délután négy órától interkulturális focibajnokságra került sor a városi minifocipályán, amelyen négy csapat – az udvarhelyi roma közösség két csapata, a városháza munkatársai, valamint a sajtó képviselői – mérkőztek meg.  Ezt követően fél hat órától a volt Stúdió mozi előterében megnyílt a „Gyermekláncˮ című kiállítás, amelyen az érdeklődők a Budvár negyedi gyerekek alkotásait nézhették meg, valamint a roma közösség életképeibe nyerhettek betekintést.

A nap fénypontja a hat órától kezdődő hagyományőrző gálaműsor volt. A rendezvényen elsőként léptek fel a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói, akik táncműsorukkal már a kezdeti percekben vidám hangulatot teremtettek. Majd őket követte az Alla Breve Vegyeskar, akik szépen csengő hangjukkal ejtették ámulatba a közönséget. Ezt követően a Budvár negyedi roma közösség tánccsoportja lépett fel, amely kizárólag azért jött létre, hogy produkciójuk által másokkal is megismertessék közösségük értékeit. A zenét Pui Nándor (gitár), Kristóf Béla (hegedű) és Püsök Zoltán (zongora) biztosította. A 20 fős tánccsoport, mint színes virágok töltötték be a színpadot. Pusztán jelenlétükkel felcsigázták a közönség érdeklődését. A teremben hallható moraj a fellépők izgatottságát, a nézőközönség feszült kíváncsiságát éreztette. Mindenki nagy lelkesedéssel fogadta a most először színpadra lépő csoportot. A közönség soraiban megfigyelhető volt a ritmust ütő lábak mozgása, a büszke hozzátartozók arcán legördülő könnycseppek…

A közel 400 jelenlévő, roma és magyar most egyként mozdult. A közönség nagy tapsviharral és megelégedett mosollyal jutalmazta az ízig-vérig táncosokat. A közös ünneplés a roma és székely himnusz eléneklésével zárult.

Roma Nap Sepsiszentgyörgyön

Hetedik alkalommal szervezte meg az Amenkha Roma Egyesület a Roma Napot Sepsiszentgyörgyön, a roma kultúrát népszerűsítő világnap alkalmából.  A esemény megszervezését Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Máltai Szeretetszolgálat és Gyulafehérvári Caritas támogatta.

Az immár hagyományossá vált lovas-szekeres felvonulás az őrkői közösségi ház elől indult, majd  Sepsiszentgyörgy belvárosán  áthaladva az Olt partjára érkezett.  Közel száz résztvevő jelenlétében  a Néri Szent Fülöp Általános Iskola diákjai verses-zenés műsorral léptek fel, amit a Gyulafehérvári Caritas munkatársai tanítottak be. Az esemény fontosságát Ruzsa Pál méltatta az Amenkha Egyesület nevében.

A hagyomány szerint, a roma himnusz éneklése közben, a roma közösség képviselői az Olt folyóba dobták a koszorúkat, mellyel a mindenkori roma hősöknek és az évszázados vándorlások emlékének adóztak.

Az ünnepi felvonulás  egy közösségi bográcsolással ért véget az Őrkőn, amin részt vettek a helyi képviselők, a  roma közösség valamint a civil szervezetek munkatársai és önkéntesei.

(Leskó Barbara, Hubbes Kinga)