Roma szülők csoportja

A szülő az egyik legmeghatározóbb személy a nevelésben, ezért nagy felelősség hárul rájuk annak érdekében, hogy a gyerek úgy testileg mint lelkileg egészségesen fejlődjön. Minden gyerek számára a szülő példakép, akire felnéz, akitől tanul.

A roma családok ugyanúgy nehézségekbe és akadályokba ütköznek, mint mindannyian.

A „Hand in Hand Marosszentgyörgyön” programban munkatársaink nem csak gyerekekkel foglalkoznak, hanem próbálják a szülőket is bevonni a nevelésbe, illetve a számukra tartott csoportfoglalkozások során olyan kérdésekre is választ keresnek, amelyek nehézséget okoznak a  hétköznapok során. A szülők csoportjába járó anyukák és apukák nem csak gyermeknevelési kérdésekről beszélgetnek, hanem párkapcsolati és megélhetési témákról, problémákról is. Eddigi találkozások során volt szó a tanulásról és a tanításról, a nevelésről valamint az egészséges életmódról is.

Nagy öröm, ha egy ilyen jellegű találkozáskor megfogalmazódnak és kimondódnak a problémák a szülők részéről is.

A roma szülők azért íratták be gyereküket a délutáni foglakozásokra, mert azt szeretnék, ha gyerekük tanulna. Egy 35 éves anyuka azt szeretné, ha az ő gyereke megtanulna helyesen írni és olvasni, hogy érvényesülni tudjon jobban, mint a szülei. A nagymama, akinek 3 unokája jár a csoportba meg van elégedve unokái viselkedésével, amikor hazamennek folytatják a házi-feladatot és illedelmesebben viselkednek. Minden alkalom után elmesélik otthon a gyerekek, hogy mit csináltak, mit tanultak és hazaviszik a kézimunkát, amit a foglalkozáson készítettek.

A „Hand in Hand Marosszentgyörgyön” program célja elősegíteni a társadalmi beilleszkedést,  javítani a marosszentgyörgyi roma közösség életkörülményein és ez által megerősíteni a helyi interkulturális kapcsolatokat.