Samu jutalmaz!

Vásár szervezése hátrányos helyzetű marosszentgyörgyi és csejdi gyerekek részére.

Samu kincses vására egy hosszabb folyamat része: a marosszentgyörgyi nappali központ (iskolai tanórák utáni korrepetálási) tevékenységei során a gyerekek egy-egy jól elvégzett feladatért vagy példás magaviseletért jutalomként zsetonokat kapnak, melyek később a vásár hivatalos fizetőeszközei lesznek.

A vásárban a gyerekeknek lehetőségük lesz zsetonjaikat az ott található portékára váltani, a termékeknek meglesz a zsetonban kifejezett ára. Minden gyerek csak annyi zsetonra vásárolhat, ahányat előzőleg összegyűjtött. A vásárfia között tanszerek, tanulási segédeszközök (csodaceruzák, varázsfüzetek, gyerekkönyvek), játékok (pihe-puha plüssmackók) és higiéniai eszközök is találhatók majd.

A pályázat során begyűlt összeg 100%-át a vásár termékeinek beszerzésére fordítjuk.

A játékos vásár céljai a gyerekek körében:

 • motivációs rendszer fenntartása;
 • döntéshozatali készségek fejlesztése;
 • a gazdálkodás és a takarékosság gondolkodásmódjának elsajátítása;
 • a szorgalom és teljesítmény jutalmazása;
 • a gyerekek iskolai rendszerbe való beilleszkedésének megkönnyítése;
 • iskolai tanulmányok népszerűbbé tétele;
 • sikerélmények növelése;
 • a teljesítménnyel járó öröm és annak értékelése;
 • a visszajelzés-kultúra gyakorlása már fiatal kortól is.

Nappali központunk állandó tevékenységeinek célja a szociális integráció elősegítése, a kultúrák közötti kapcsolatok építése, a közösségek közötti interakció javítása, valamint a helyi roma közösség felzárkóztatását, életkörülményeinek javítását szolgáló stratégia és akcióterv kidolgozása; az oktatáshoz való hozzáférés és iskolaelhagyás megelőzését célzó programok szervezése azon gyerekek számára, akiknél fennáll az iskolaelhagyás veszélye.

A pályázat kedvezményezettjei

A kedvezményezettek azok a marosszentgyörgyi és csejdi, 5-14 éves, szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek, akik rendszeresen járnak tevékenységeinkre. Ez több mint száz gyereket jelent. Ezen gyerekek családi környezetében anyagi okok miatt nemcsak a gyerekek jó tanulmányi eredményeinek jutalmazására nem adódik meg a lehetőség, de az iskolához szükséges tanszerek megvásárlására sem, ezért próbáljuk ezt támogatásokból megvalósítani. 

Futamidő

Egy év – 2018. júliusától 2019. júliusáig.

Tevékenységek naptára

A Samu jutalmaz! vásárokat kéthetente szervezzük meg.

Az iskolai tanév vége pedig nem jelenti a gyerekekkel való foglalkozásunk szünetét: a nyári vakációban több nyári tábort szervezünk kisiskolásoknak (előkészítő-negyedik osztály), emellett júliusban nyári ovit rendezünk, ahol az 5-6 éveseknek tartunk iskolára felkészítő foglalkozásokat. E rendezvények keretében lesznek megszervezve a vásárok.

Eredmények

 • korai iskolaelhagyás megelőzése;
 • az iskolai teljesítményhez szükséges motiváció növelése;
 • a független élethez szükséges készségek fejlesztése,
 • szociális készségek fejlesztése;
 • társas kapcsolatok fejlesztése, új baráti kapcsolatok kialakítása;
 • új élmények és ismeretek szerzése.

A pályázat által kifejtett hatás

A pályázat segítségével jutalmazni tudjuk a gyerekek szorgalmát és teljesítményeit, emellett a jutalmazás motivációja miatt többen fognak szorgalmasan tanulni, körükben népszerűbbé válik a tanulás, és növekedni fognak a sikerélmények.

Másodlagosan a gyerekek – saját zsetonjaikat gyűjtögetve és felhasználva – már fiatal kortól megismerkedhetnek a döntéshozatal, a gazdálkodás és a takarékosság fogalmával. Sőt, a gyakorlatban is kipróbálhatják ezt egy szórakoztató vásár keretében, hiszen a vásáron csak olyan és annyi terméket vásárolhatnak meg, amelyhez megvan a kellő számú zsetonjuk.

Költségvetés: 3000 RON

A csapat

A Maros megyei Integrációs program szakemberei: szociális munkások, pszichológusok, szociálpedagógusok, gyógypedagógusok, önkéntesek.