Sebtánc

 

A kezdeti ismerkedést mély beszélgetések váltották fel a Gyulafehérvári Caritas Fiatalok a változásért projektjének székelyudvarhelyi és székelykeresztúri csoportjaiban. A bántalmazás volt az egyik legérzékenyebb téma. A fiatalok, névtelenül ugyan, de föl merték fedni egyéni sérüléseiket mentoruk előtt. A gyógyulás folyamata már csoportosan ment végbe. Annak megértésével kezdődött, hogy a bántalmazás állandóan történik: sértenek, fájdalmat keltünk, ördögi kör. És bár helytelen, mert sebzettséghez, fokozott agresszióhoz, elidegenedéshez és szeretetlenséghez vezet, az agresszivitás jelenvalóságának elfogadása tudatosabbá tesz bennünket. Könnyebben rajtakapjuk magunkat amikor bántunk, bántanánk, vagy nem reagálunk zsigerből, feldúlt érzelmekkel sértésekre. Megfontoltabban viselkedünk. A téma mentén egy vers is született.

Ezzel párhuzamosan Bekő Fóri Zenkő ifjúsági mentor és Ruszuly Ervin táncművész mozgásos műhelymunkákat is tartottak a fiatalok számára. Szavakra asszociáltak testtel. Megpróbálták mozgással kifejezni, mit jelentenek számukra az olyan szavak, mint „Isten”, „szabadság”. Megtapasztalták, milyen egy hosszú asztal körül rituálisan együtt, majd a csapattól elszakítva önállóan mozogni.

A dal és mozgás kompozíciójából rövid jelenetek készülnek, amelyeket az alkotók a székelyudvarhelyi Művelődési Házban mutatnak be szombaton, február 24-én, 13 és 15 óra között.

Kapcsolódó írások:
Játékosan >>>
Hangadók, avagy fiatalok a változásért >>>
Barabás Blanka költő látogatása a Open Hands Egyesületnél >>>
Középiskolások pályaorientációs és művészeti tábora >>>

Orbán Júlia

Az Európai Unió támogatásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.