Segítő odafordulás a demenciával élőkhöz és a gondozó családokhoz

Szeptemberben a Gyulafehérvári Caritas idősprogramjának munkatársai első alkalommal szerveztek Alzheimer Cafét Marosvásárhelyen. A régióban hiánypótlónak bizonyuló rendezvény célja a közösség érzékenyítése, figyelmének felhívása volt az Alzheimer betegségére, pszichológiai vetületére, emellett a beteggel együtt élő és őt ápoló családtagok nehézségeire, terheire.

A tervek szerint az Alzheimer Café kéthavonta rendszeresen megszervezett rendezvénysorozat lett volna. A találkozók során meghívott szakemberek előadásainak keretében taglaltuk volna mindazokat a tudnivalókat, amelyek a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóinak jó tudni ahhoz, hogy betegeik gondozását és – főként – elfogadását elősegíthessék. A jelenlegi helyzetben viszont nem lehetséges a személyes találkozás, ennek ellenére munkatársaink továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni mindazokkal, akiknek hasznos tudást tudnak nyújtani a demenciát érintő kérdésekben.

Az Alzheimer Cafét tehát kéthavonta online interaktív beszélgetések váltják fel, az első alkalomra november 23-án kerül sor 17 órától. Meghívottunk Dr. Kiss Gabriella PhD, mentálhigiénés szakember, szakmai vezető, aki doktori tudományos kutatását Demencia és család – a gondozó családok terhelődése témában végezte. A találkozón a frissen megjelent Demencia és család című könyvről is beszélgetünk. Hozzászólnak: a Gyergyói Szemle Egyesület főszerkesztője, Dr. Nagy József történész és Dr. Berszán Lídia egyetemi docens, a szerző szakmai opponense. A beszélgetést Szigyártó Adrienn pszichológus vezeti.

Feldolgozásra kerülő témák:

1. A demencia és annak hatása az érintett személyre
  2. Az értékek szerepe a gondozók világában
  3. Emlékezeti és viselkedési zavarok

Időpont: november 23., 17 óra

A részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. A regisztráláshoz az itt elérhető formanyomtatvány kitöltése szükséges. Jelentkezési határidő: november 22., éjfél.

Kép forrása: Freepik