Segítség ott, ahol szükség van rá

A MOL Romániával partnerségben olyan családoknak nyújtunk segítséget, ahol speciális szükségletekkel rendelkező gyerekek, fiatalok szorulnak otthoni gondozásra.

 

A MOL Románia támogatásának köszönhetően otthoni beteggondozásban részesül Luminița is. A 16 éves kislány tetraparézissel született, amely az agyi bénulás egy bizonyos betegsége, amely a végtagok és a törzs mozgási képességének teljes elvesztésében nyilvánul meg, az érző és a mozgató idegek is őrintettek. A tetraparézist általában agysérülés vagy az agy normális fejlődésének zavara okozza, fejlődési rendellenesség, amely már a csecsemő megszületése előtt alakul ki.

Luminița ikertestvérével együtt született rendellenességekkel 2006 február 21-én. Ikertestvérétől távol van, aki a Maroshévízen található gyerekotthonban részesül gondozásban. Születésük után mindketten a Maroshévízen működő központba kerültek, ahol a súlyosan sérült gyerekeket ápolják. A sorstársak, és nemcsak, azonban ma már nincsenek együtt, mivel egyikük az otthonban maradt, és Luminița nagymamája gondozása alá került. Ma már nagynénje felügyelete alatt áll a kislány, akit a meglévő betegsége mellett epilepsziával is diagnosztizáltak pár éve. A Caritas otthoni beteggondozó kolléganője 2013 májusától látogatja rendszeresen a kislányt, aki állandó felügyeletre szorul. Segít a kislány gondozásában, ápolásában és táplálásában. A gondozás mellett a kolléganő, a család igénylésére segít, amiben csak tud: gyógyszert, pelenkát szerez be a kislánynak, de a falugondnok segítségével még a kórházba is beszállították, amikor kellett.