Segítség, serdülők!

Komplex program szexualitás és drogprevenció témakörben székelyudvarhelyi fiataloknak

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának székelyudvarhelyi csapata a Székelyudvarhely Önkormányzata támogatásával komplex programot szervezett szexualitás és drogprevenció témakörben, bevonva a város több iskoláját, gimnáziumát.
A Segítség serdülök! prevenciós program több mint 200 fiatalhoz jutott el. Tény, hogy nemcsak a fiatalok szexuális szokásai változtak meg, hanem az információszerzésnek a módja is, az internet elterjedésével egyre több téves információ jut el ehhez a generációhoz. Ezért fontosnak találtuk egy olyan program kidolgozását, ahol a tinédzserek nyelvén tudunk beszélni nyíltan a szexről, alkoholról, cigarettázásról, drogokról. Az a tapasztalat hogy a fiatalok magukra vannak hagyva a problémájukkal, szükségük van arra, hogy érezzék, megbecsülik őket, szeretik, elfogadják, meghallgatják és segítik őket.
 
Meg kell tanulniuk, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért és elfogadják azok következményeit. Tanulmányok igazolják, hogy minél fejlettebb a gyermek szexuális kultúrája, annál később kezd bele annak gyakorlati alkalmazásába. És fordítva: minél később kezdi el, annál nagyobb a felelősségtudata. Ezekre a tapasztalatokra alapozva dolgoztuk ki a prevenciós programunkat, és különböző témákat beszéltünk meg, így élettani, biológiai változások serdülő korban, higiéné, párkapcsolat, szerelem, szexuális viselkedés, fogamzásgátló módszerek, abortusz, szexuális úton terjedő betegségek, AIDS, nagy hangsúlyt fektetve az egymás megbecsülésén és tiszteletbenntartásán alapuló partner-kapcsolat fontosságára. Továbbá beszéltünk az alkohol, cigaretta és a különböző drogok káros hatásairól. A program végén minden fiatal kapott egy tájékoztatófüzetet az elhangzottak rövid és lényeges kivonatáról. 
A fiatalok visszajelzéseikből kiderült: rengeteg téves és félinformációkat sikerült tisztázniuk, találkoztunk olyan megdöbbentő kijelentéssel is, hogy már két hete leszokott a cigarettáról, akadt olyan fiatal is, aki a könnyebb drogok legalizálása mellett voksolna.
Nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, amikor szülők kerestek fel azzal, hogy az előadás hatására gyerekük le szeretné szoktatni őket a dohányzásról, de tanárok is jelezték, hogy a szülők helyeselték az ilyen jellegű tevékenységeket.
Összességében sikeres volt a program, elérve a kitűzött célt, azt, hogy bekapcsolódtak nem csak az iskolák, hanem a szülők is. (Török Emőke)