Segítsünk a szíriai embereken!

A több mint 1.500 menekült család és helybéli lakos számára szervezett adománygyűjtésre február 19-én kerül sor a romániai katolikus templomokban.

Exc. és Ft. dr. Jakubinyi György érsek felhívása itt olvasható >>>

Az országon belüli menekültek és a Nyugat-Szíria partvonalán elhelyezkedő Tartous tartományában élő lakosság számára szánt programok megvalósításában fogjuk támogatni a Szíriai Caritast. Nyugat-Szíria partvonalát hosszú ideig a szíriai vallások és kultúrák együttélésének egyedi modelljeként tekintették. Ma is egy viszonylag biztos úti célnak számít azon emberek számára, akik a saját városukból elmenekülni kényszerültek a háború és az erőszak miatt. A tartomány ma több mint 43.000 belső menekültnek ad otthont. Itt a családok kis lakrészeket bérelnek, a lakbér, az élelem, és – szükség esetén – a gyógyszer és a gyermekek oktatásának finanszírozása pedig jóval meghaladja a családok anyagi lehetőségeit.

A Szíriai Caritas a helyi iroda által 1.500 környékbeli családot fog segíteni az alábbiakkal:

  • Menedék: pénzügyi hozzájárulás a belső menekülteknek egy menedék bérléséhez
  • Oktatás: anyagi hozzájárulás (iskolai felszerelés, szállítás, ruházat) és tanácsadás diákoknak
  • Élelem: ételjegyek belső menekült családoknak
  • Képzés: képzési programok sebezhető családból származó nőknek

Antoine Aoud püspök, a szíriai Caritas elnökének felhívása

A béke lehetséges. Segítsenek, hogy megvalósíthassuk ezt a fennálló nehézségek ellenére is. Nekünk teljes szívünkből dolgoznunk kell azon, hogy eloltsuk a tüzet, az erőszakot, hogy megállítsuk a szélsőséges csoportok felfegyverkezését és hogy az összes résztvevő fél között kialakuljon egy párbeszéd Szíriában, hogy egymást meghallgassák az együttélés lehetőségének újrafelfedezésével.

Határozottan kérem erre Önöket az összes család nevében, aki szenved, aki elvesztette méltóságát, és akik az európai határokhoz érkezve tiszteletbeli és testvériségbeli befogadást kérnek.

Felhívást intézek a békéért és ismétlem: a béke mindig lehetséges!

A gyűjtésre február 19-én kerül sor az összes romániai katolikus templomban.

Bankszámlaszámok:
RO78 BACX 0000 0000 3011 7510 (RON)
RO78 BACX 0000 0000 3011 7042 (EUR)

További információk:
Romániai Caritas Konföderáció
http://caritasromania.ro/
Email: [email protected]