Segítsünk, de hogyan?

Ezzel a címmel szervezte meg az „Együtt a fogyatékkal élőkért” hatodik szakmai konferenciáját a Gyulafehérvári Caritas Szociális és Tanácsadó Szolgálata Fogyatékkal Élőknek szeptember 20-21-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban.

A kétnapos rendezvény hat évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy együttgondolkodásra hívja a régióban, illetve Erdély különböző településein fogyatékkal élőket és családjaikat támogató szakembereket, szülőket, hozzátartozókat, illetve fogyatékkal élő személyeket olyan kérdéseket illetően, amely a helyi fogyatékosügy, illetve az érintettek életminőségének előremozdulását célozza. A konferencia a hazai szervezetek, intézmények közötti kapcsolati és szociális védőháló megerősítését kívánja előremozdítani. A hiánypótló kezdeményezés idén minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett, hisz közel 140 résztevő volt jelen.

A „Segítsünk, de hogyan?” téma választása azon tapasztalatból fakadt, miszerint manapság a hagyományos fejlesztést szolgáló módszerek mellett dömpingszerűen árasztanak el a különféle jobbulást, gyógyulást hirdető módszerek is, amelyek bőségében gyakran elveszhet a sérült, az őt gondozó család, a szakember. A konferencia ezen módszerek útvesztőiben kívánt segítséget, kapaszkodókat nyújtani vagy éppen további kérdéseket feltenni a probléma gyökerére való rávilágítás célzatával.

Így hallhattunk és a gyakorlatban is belekóstolhattunk a Valádi Enikő és Paszjár Marianna zenetanárok által tartott igen érdekes játékos zenei fejlesztés módszerébe, amelyet a sepsiszentgyörgyi Manócska csoport Down-szindrómás gyerekeinek nyújtanak, nem kis eredményességgel. Vargancsik Iringó szociálpedagógus a fogyatékkal élő gyerekek fejlesztését elősegítő alternatív pedagógiákról és speciális módszerekről tartott előadást, amelyből a fogyatékkal élők iskolai oktatásának romániai lehetőségeiről és nehézségeiről is képet kaphattunk. Az általa tartott műhelymunkában egy autizmussal élő gyerek útját követhették végig a résztvevők a korai fejlesztéstől az integrált oktatásig. Macalik Ernő biológus és gyógynövényszakértő előadásában azon szelepek fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét, amelyek szabályozásával mindazt a roppant gazdag anyagi, energia- és információs hatást engedjük vagy zárjuk ki életünkből, amelyek kihatással vannak egészségünkre.

Dr. Berszán Lídia, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociális Munka Tanszékének egyetemi docense az „Utak és tévutak?” című, igen személyes hangvételű előadásában 16 év szakmai múltjából osztott meg mélységeket-magasságokat bejárt tapasztalatokat. A téma kapcsán a fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok fokozott veszélyeztetettségét emelte ki: mivel nincs csupán egyetlen üdvözítő út ezen a területen, a család az állandó útkeresés során számos dubiózus alternatívának válhat áldozatává, amelyet a szakembernek kellő alázattal kell kezelnie. Az előadás rávilágított arra, hogy az útkeresés rögei sokszor a szakember és szülők között folyamatosan érvényesülő eltérő pozícióból fakadnak. „Ez a különbség természetes, normális és mind a gyermek fejlesztése, mind a családi kapcsolatok megerősítése szempontjából hasznos, de feltételezi a folyamatos egymásra figyelést, a nyílt kommunikációt és a partneri egyenlő értékűség tiszteletben tartását.” – hangsúlyozta az előadó.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Váta Emese gyógypedagógus szülőket és szakembereket szólított meg, akik személyes tapasztalataikat osztották meg a kezdeti, azaz a diagnózis tisztázásának sokszor évekig elhúzódó periódusában rendelkezésre álló utakról, információk minőségéről, illetve a bejárt tévutak mibenlétéről. A beszélgetés témája volt továbbá a „Milyen a jó szülő, illetve szakember?” kérdés is, illetve a jövőbeli cselekvési-prevenciós tervek kidolgozása is.

Másnap két gyermekgyógyász szakterületéről hallhattunk értékes információkat: dr. Felméri Judit homeopata orvos a homeopátiás gyógymód nyújtotta lehetőségekről és korlátokról beszélt, néhány akut betegség homeopátiával való orvoslásának módjáról, illetve a homeopátia korai prevencióban betöltött szerepéről. Dr. Bzduch Márta szatmárnémeti diabetológus – már az anyaméhtől kezdve – mindazokra a tévedéseinkre hívta fel a figyelmet, amelynek következményeként válunk korunk egyik fő egészségügyi problémájának áldozatává, azaz túlsúlyossá, további számos szövődmény kockázatával. Műhelymunkájában lehetőség nyílt táplálkozási problémáinkhoz kapcsolódó kérdések megbeszélésére, illetve számos motivációt-elősegítő tippet is hallhattunk az előadótól.

Az előadások sorát T. Szőcs Csaba kolozsi plébános zárta, aki a kérdést keresztényként a szenvedés elfogadása felől közelítette meg „Kapaszkodók és buktatók a hit útján” című előadásában. Hangsúlyozta a közösség fontosságát, amely titokzatos módon megtartóerő a fogyatékkal élőt nevelő családok számára.

A konferencia hangsúlyozottan értékelt érdeme, hogy a résztvevők nemcsak szakmai téren képződhetnek, de emberi-lelki feltöltődésben is részesülhetnek. Ezt a célt szolgálta a péntek esti filmklub, illetve a P. Sárközi Sándor OschP piarista paptanár által tartott lelki program, amely játékos hangulatában is mély érzéseket mozgatott meg bennünk. Ezen a területen dolgozóknak fokozottan is igényük van az ilyen és ehhez hasonló erőforrásokra.

Köszönjük minden résztvevőnek a jelenlétét, illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának az anyagi támogatást! Jövőben ugyanitt! (Székely Vakon Katalin)