Serdülők az élet küszöbén – Tini tábor Ivóban

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata az elmúlt héten 24 serdülőnek szervezett tábort az ivói Kolping táborban. A program a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával zajlott le, hisz a város vezetősége is felismerte, hogy a serdülő fiatalok rengeteg problémával, gáttal, előítélettel, téves információkkal találkoznak, melyet nem tudnak megoldani, kezelni.

Ezek a fiatalok olyan ingoványos talajra érkeznek, melyen nem tudnak tovább haladni, ha nincs kellően megalapozva életük, vagy nincs egy biztos támaszuk, ezért egyre nagyobb a tinédzserek közti drogfogyasztás, nemi betegségek és még az abortusz sem ritka.

A táborba érkezve megkezdődtek az ismerkedési játékok, sokat nevettek, amíg közelebb kerültek egymáshoz. Miután mindenki berendezkedett és megették a három fogásos ebédet, indultak a csapatépítő túrára a zetelaki gáthoz. Itt már várták a kenuk, kedvükre cirkálhattak a tavon több mint másfél órát, majd következett a dinnyeevés. Vacsorára érkeztek vissza, viszont már egy jó csapattá formálódva. Az estét egy kis lelki elcsendesedéssel zárták, ahol a zsidó táncok közepette megtekintették a Pillangócirkusz című filmet, ahol nagyon mélyre hatott a film mottója: „a szépség a szenvedésből fakad”- vagyis ha a jó kis kényelmes életünket éljük céltalanul, akkor nem sok esélye van a fejlődésnek.

Naponta több, tiniket foglalkoztató témát dolgoztak fel, mint például a drogok, az énkép és a szexualitás. Az előadások közben didaktikai anyagok is előkerültek, hogy érthetőbbé váljanak az elmondottak. A serdülők rengeteg kérdéssel bombázták az előadókat, melyekből megint bebizonyosodott, hogy mennyire fontos beszélni ezekről a témákról, hisz a tinédzserek össze vannak zavarodva a tabukkal övezett világ és az internet által felkínált perverziók között.

Minden nap különböző izgalmakat rejtegetett, már a második nap megismerkedhettek a világ szélsőségeivel az „Én és a világ” szigetvadászaton. Szerdán a témákkal kapcsolatos olimpiákon vehettek részt, mint pl. a No smoking, a csábítás,  a függetlenség és a csábítás olimpiákon. Az utolsó estén nagy volt a készülődés, hisz mind a három csapat bemutathatta színészi és éneklési tehetségét. Színdarabokat dolgoztak át és dalokat írtak, majd adtak elő. Az előadások végén megjelent a szervezők által előadott szerelmes törpepár is, akik egy picit próbálták viccesen összefoglalni a tábor érdekességeit. Ezt követte a hatalmas tábortűz, melyet átöleltek a gitáros dallamok, amit az éjfél utánig tartó buli zárt.

Sok egyébbel is volt még díszítve ez a tini tábor, hisz az esti nagy éneklések, az ebéd utáni intenzív pihenők, mikor is klasszikus zenét hallgatva kémlelte mindenki az eget, vagy személyiség fejlesztő játékok, tábori tánc, buli, staféta játékok.

Igazi serdülőknek való étkeztetés volt, hisz a reggeli svédasztalos volt, ahol „roskadásig megterített” ping-pong asztal várta az éhes tiniket, ezután következett a háromfogásos ebéd, majd a délutáni dinnyézés és a meleg vacsora. A korlátozott telefonhasználat meghozta a gyümölcsét. Utolsó nap már senkit nem érdekelt a technika, hisz hús-vér emberekre cserélte azt.

A rengeteg értékes információ és helyreigazítás mellett a fiatalok rájöttek, hogy a szabadidejüket sok jó dologgal le tudják kötni, akár még egy vízzel töltött lufival is, nem feltétlenül kell a fél életüket a televízió, internet és a mobiltelefon bűvkörében élni.

(Sándor István)