Szent Anna nappali foglalkoztatóközpont, Székelyudvarhely

A gyereket kell meglátni mindenkiben. Az nem számít, hogy milyen színű a haja, van-e szemüvege, hogyan ejti a szavakat – erre buzdítanak a székelyudvarhelyi Szent Anna nappali foglalkoztató központ munkatársai.

A fogyatékkal élők támogatása Székelyudvarhelyen 2009-ben rajtolt a Gyulafehérvári Caritas berkeiben. Ekkor, Csíkszereda és Gyimesfelsőlok mellett itt is önsegítő csoport jött létre fogyatékkal élők családtagjainak. Már a kezdeteken egy tucatnyi szülő vett részt az alkalmakon, és a megtartó erőt bizonyítja, hogy a csoport ma is létezik, kétheti rendszerességgel találkoznak, havonta tematikus alkalmakat tartanak, vendégeket hívnak, és szeretettel várják az új tagokat is.

2017-ben kezdődött a fogyatékkal élőket célzó tevékenység, orvosok, óvónők ajánlásával érkeztek érdeklődők, a keretet azon gyerekek egészítették ki, akik a Cseperedőből kinőttek, ám fejlesztésükhöz szükség volt a szakember segítségére. A cél azóta is ugyanaz: a szülő partnere lenni, szakszerű hozzáértéssel segíteni a fogyatékkal élőt, hogy lehetőségeiből a maximumot hozza ki.

Egyéni gyógypedagógiai fejlesztés volt az első kínálat Down-szindrómás, autizmussal, illetve különböző idegrendszeri sérültséggel élő kiskorúak számára. A városban szűkös lehetőségek kínálkoznak arra, hogy e gyerekek társaikkal együtt lehessenek, ez is indokolta a csoporttevékenységek születését, és a szakemberek ezen találkozók alapjául a zenét választották. A zene útját, melynek mentén a gyerek szociális készségei fejlődnek, megtapasztalja az összetartozást, azt, hogy ő számít, és a születő zenéhez ő is hozzáadott valamit. A három hangszeres csoportba közel húsz gyerek jár, többször került sor már nyilvános fellépésre is… mert ők is szeretnek adni.

A programban részt vevő családok együtt ünnepelnek, és 2019-től már ott alvós, többnapos buszos kirándulásokat tartanak. A fogyatékkal élők világnapján szerveznek különböző programokat az Orbán Alapítvánnyal partnerségben, így segítve a fogyatékkal élők elfogadását, értékeiknek előtérbe helyezését. Fontosak a nyári táborok, ahová meghívást kapnak a város hét év alatti gyerekei, itt találkoznak normál fejlődésűek és fogyatékkal élők, és példaértékű, ahogy elfogadják, segítik egymást.

A szakmai utánpótlás útját is egyengetik: a tevékenységekre szívesen látnak önkénteseket, akik közül többen az itt szerzett tapasztalatok alapján választották a gyógypedagógia pályát. A tervek között szerepel workshop szervezése, ahol a szakma iránt érdeklődő fiatalok közösen készíthetnek fejlesztőeszközöket, és azok hasznosságát felügyelet mellett, csoporttevékenységek során ki is próbálhatják.

2021-ben nyolc hónapos volt a legifjabb kliens, és a legnagyobb már betöltötte a 18. évét. Bár a nagykorúvá váltak számára még nincs szolgáltatás, a segítő szakemberek nem engedik el az ő kezüket sem, a szülőkkel együtt keresik a megoldást, hogy a fogyatékkal élő felnőttként is tartozzon egy közösséghez. Ennek útját kutatva látogattak meg fogyatékkal élőknek létrehozott nappali foglalkoztatót és épülő bentlakást, melyhez hasonlóban látnák a fiatalok részben önállóságot biztosító, ugyanakkor támogatást is nyújtó perspektíváját. A Caritas keretében hármas a segítő szándék: a gyerek képességeinek előhívása, fejlesztése, a szülők támogatása, a családok közösséggé formálása, illetve a közös gondolkodás, mely hosszútávon élhető körülményeket ígér a fogyatékkal élő fiatalnak. Olyan jövőt remélnek, amelyben a fogyatékkal élő felnőtt képességeihez mérten végezhet hasznos tevékenységet közösségben, kihívások és sikerek gazdagítják életét akkor is, amikor már szülei nem lehetnek mellette.

Elérhetőség:

Székelyudvarhely – Szent Anna nappali foglalkoztató központ
Kossuth Lajos utca 18. szám, 535600, Hargita megye
Kapcsolattartó: Demeter Szidónia, pszichológus
0725 355 638, [email protected]