Marosvásárhelyi Szent Ágnes Rehabilitációs Központ

 

A Szent Ágnes rehabilitációs központ azzal a céllal jött létre, hogy támogatást nyújtson olyan szülők számára, akik 0–7 év közötti koraszülött, fejlődésében megkésett, eltérő fejlődésű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

A gyógypedagógusból, pszichológusból, szociális munkásból és mozgásfejlesztésben jártas szakemberből álló csapat kiemelt szolgáltatása egy összetett felmérés olyan szülők számára, akik gyermekük fejlődésében rendellenességet tapasztalnak, vagy nem biztosak abban, hogy a kicsi fejlődése megfelelő ütemben halad. A felmérésből egyszerűen és gyorsan kiderül, van-e egyáltalán gond, észlelhető-e eltérés a gyermek fejlődésében. Ez utóbbi esetben a szakemberek azonnali beavatkozási programot, fejlesztési terápiát biztosítanak a gyerek, és egyéni vagy csoportos beszélgetéseket, tanácsadást a szülők számára.

A központ munkatársai időszakos programokat is szerveznek. A koraszülöttek és fogyatékkal élők világnapjához kötötten például családi napokra kerül sor, amelyek jó lehetőséget biztosítanak az ismerkedésre, közös sorsvállalásra, egymás támogatására. A szakemberek – szintén a világnapok apropóján – érzékenyítő programsorozatot is szerveznek, amely hozzásegíti a résztvevőket, hogy együttérzőbbé, segítségnyújtásra fogékonyabbá váljanak a koraszülöttek, fogyatékkal élők és családjuk iránt. Műhelymunka-sorozatra is sor kerül majd tanulási zavar, autizmus, megkésett beszédfejlődés, koraszülöttség és szakemberek közötti együttműködés témakörében, amely érintett családokat, pedagógusokat és szakembereket céloz. Szintén érintett családok és pedagógusok számára alap és haladó szintű mozgáskompetencia-fejlesztés, nemzetközi nevén: kinesztetika, képzéseket is szerveznek.

Elérhetőség:
Marosvásárhely – Caritas Ház
Mărăști utca 36. szám, 540328, Maros megye
Kapcsolattartó: Mezei Borbála, programvezető
0736 004 369, [email protected]

Kapcsolódó írások:
Számoktól visszhangzott az Adományozói Kör >>>
Derüljön ki időben, mi a baj a gyerekkel >>>
Korai felismerés, korai terápia >>>
Autizmussal élő kisgyerekeket felmérő eszközre lehet adományozni >>>
Értés, értékelés, megtapasztalás >>>
Családok együtt >>>
Összetett felmérés kisgyermekes családoknak >>>
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>>

Rólunk mondták:
Mezei Borbála a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágnes Rehabilitációs Központjának gyógypedagógusa, Csatlos Tünde sérült gyerek édesanyja és Farczádi Barna műsorvezető az autizmusról és a korai diagnózis fontosságáról beszélgetnek az Erdélyi Magyar Televízió Mozaik műsorában. >>>
Eltérő fejlődésű, valamint fogyatékkal élő gyerekekkel dolgoznak >>>
Összetett felmérés a Caritas Cseperedő központjában >>>
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>>
Érzékenyítés koraszülöttekért, fogyatékkal élőkért >>>