Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpont

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpontot sérüléssel élő gyermekek és fiatalok számára hoztuk létre 2008-ban. Az intézmény többszörösen is hiánypótló Csíkszeredában, hiszen ezek a fiatalok egy nappali foglalkoztató hiányában elszigetelődnek a társadalomtól, megszakad az egyéni fejlődési lehetőségük. Szakszerű foglalkoztatással viszont megtaníthatóak egyszerűbb szakmák elvégzésére, amivel nemcsak védett műhelyben dolgozhatnak, hanem lehetőségük adódik a különböző intézményeknél, kereskedelmi társaságoknál való elhelyezkedésre is. A foglalkoztató ugyanakkor fontos szerepet vállal a sérüléssel élőket gondozó családok tehermentesítésében is. Intézményünkben jelenleg két csoport működik.

Az autizmussal elő fiataljaink autista specifikus fejlesztésben részesülnek. A fejlesztői és nevelői feladatokat gyógypedagógusok, segédpedagógusok, egy szociális munkás, egy gyógytornász és egy németországi önkéntes látja el. A zeneterápiás foglalkoztatásokat önkéntes zenetanárnő tartja.

Terápiák:
  • gyógytorna;
  • játékterápia;
  • zeneterápia (színes kotta módszer);
  • munkaterápia;
  • művészetterápia.

Céljaink:
  • a fogyatékkal élők ellátása;
  • önálló életvitelre való nevelés;
  • képességek fejlesztése és szinten tartása;
  • közösségi élet biztosítása, szocializálás;
  • fogyatékkal élőket nevelő családok támogatása;
  • életkornak és képességeknek megfelelő életvitel;
  • társadalmi esélyegyenlőség;
  • szakembereink továbbképzése.

Célcsoport:
  • sérüléssel élő gyermekek és fiatalok;
  • fogyatékkal élőket nevelő családok.

Foglalkozások:
  • csoportos fejlesztés: kognitív képességek fejlesztése;
  • életviteli tevékenységek: kül- és beltéri takarítás, mosogatás, asztalterítés, uzsonna előkészítése, öltözés, tisztálkodás, bevásárlás, pénzkezelés;
  • kézműves foglalkozások: varrás, gyöngyfűzés, képeslapkészítés, kötés, gipszöntés, ünnepi dísztárgyak készítése;
  • szabadidős tevékenységek: séta, zene- és táncterápia, festés, társas játékok, közszállítás igénybevétele.

A rendszeres programok mellett a fiatalok több kiránduláson, szabadidős programon, zenei fesztiválon, önállósodást elősegítő táborban vehetnek részt.