Szenvedélybetegek segítése

Kiút a szenvedélybetegségből, életöröm szermentesen

Olyan emberek segítése a cél, akik életére a függőség hatást gyakorol, a prevenciós tevékenység pedig az életminőség javítását szolgálja önismeret által – egy mondatban így jellemezhető a Ki-Út program tevékenysége, amely 2009-től működik a Gyulafehérvári Caritas keretében. Olyan lehetőség, amely kiutat kínál a szenvedélybetegnek, hozzátartozóinak, megismerteti a szermentes életben rejlő örömforrásokat és szakembereket képez, hogy a bajban lévőnek mindig legyen támasza.

Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely térségében zajlik szenvedélybeteg-ellátás, itt van lehetőség rendszeres találkozókra egyéni segítő beszélgetések vagy csoporttevékenységek révén. A csoportokban a szenvedélybetegek mellett a hozzátartozóknak is helyük van – találkozva más szenvedélybetegekkel alkothatnak tisztább képet e betegségről és hozzáállásuk változtatásával jobbíthatják a saját és családjuk életminőségét.

A Ki-Út program – a magyarországi Alkoholistamentő Szolgálattal közösen – szervez lelkigyakorlatokat, e mellett tart lelkinapokat és 2021-ben indította útjára a rekreációs alkalmakat, ahol a szenvedélybetegek megtanulhatnak józanul szórakozni, szer nélkül örülni. A szenvedélybeteg a szer felszabadító hatásában keresi az örömöt, és amikor ez kikerül az életéből, marad a letargia, ahonnan segítséggel visszatalálhat az élet örömeihez. A közösségben helye van itt is a hozzátartozónak, aki gyógyuló párjával együtt újra teljes életet élhet kirándulásokkal, ünneplésekkel, barátokkal együtt.

A prevenciós életminőség-javító tevékenység fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szól. Iskolákban nevelőórák keretében kerül sor 3–7 alkalmas találkozóra, illetve tematikus csoportokban többalkalmas együttlétre. A segítő szakember olyan témákkal segíti az önismeret-fejlesztést, mint az énkép, kommunikáció, konfliktuskezelés, döntéshozatal, felelősségvállalás… Szabad és lehet önmagaddal jóban lenned és másokkal kapcsolatot kialakítanod szermentesen, mert az élet nem szerfüggő – szól a szakember biztatása.

Annak érdekében, hogy legyen hozzáértő segítője annak, akinek életére a szer hatást gyakorol, a Gyulafehérvári Caritas 2020-tól nyújt tanulási lehetőséget segítő szakmában dolgozó felsőfokú végzettségű személyeknek, akik sikeres vizsga után válnak tanácsadókká az addikciók területén.

Bővebben

Program neve: Ki-Út program szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak

Elérhetőségek:

Székelyudvarhely – Szent Anna nappali foglalkoztató központ
Kossuth Lajos utca 18. szám, 535600, Hargita megye
Kapcsolattartók: Ambrus Hajnal, fejlesztőpedagógus, addiktológiai tanácsadó
0737 300 980, hajnal.ambrus@caritas-ab.ro
Benedek Alexandra, pszichológus
0724 322 682, [email protected]

 

Gyergyószentmiklós – Márton Áron Szociális Központ
Márton Áron utca 22. szám, 535500, Hargita megye
Kapcsolattartó: Ambrus Hajnal, fejlesztőpedagógus, addiktológiai tanácsadó
0737 300 980, hajnal.ambrus@caritas-ab.ro

Kapcsolódó írások:

https://caritas-ab.ro/iszik-a-ferj-de-mit-csinal-a-feleseg/
https://caritas-ab.ro/segito-szakemberek-neztek-a-pohar-fenekere-es-mindarra-ami-emogott-van/
https://caritas-ab.ro/a-szandek-kulonbozik-a-cel-ugyanaz-jobban-tenni-jobbnak-lenni/
https://caritas-ab.ro/ezek-a-gyerekek-felnek-az-apjuktol/
https://caritas-ab.ro/alkoholista-vagyok/
https://caritas-ab.ro/eletuk-legyen-es-bosegben-legyen/
https://caritas-ab.ro/az-elet-tobbet-er-mint-az-alkohol/
https://caritas-ab.ro/a-falepites-es-ami-mogotte-van/
https://caritas-ab.ro/laci-vagyok-alkoholista/
https://caritas-ab.ro/alkohol-az-iskolapadban/
https://caritas-ab.ro/kis-gondolat-nagy-csoda/
https://caritas-ab.ro/kommunikacio-a-parkapcsolatban/